Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от българско училище в Словакия са в Бургас

Снимка: БГНЕС

Бургас посрещна ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия. Те са на посещение в черноморския ни град до 26 юни, информираха от общината. 

Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова и техни преподаватели, гостуваха в кметството, а известният бургазлия – композиторът Стефан Диомов - е обещал да напише химн на училището в Братислава.

Повечето от учениците са словаци, чийто родители са избрали те да изучават български език, култура и история.


Българското училище "Христо Ботев" в Братислава съществува повече от 70 години, в него учат 120 деца, а финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и от българското Министерство на образованието. Завършилите това училище получават две дипломи - българска и словашка, а практиката показва, че голяма част от тях продължават образованието си в България.

По време на престоя си в Бургас, учениците и ръководителите им ще посетят още образователни средища, ще разгледат остров Света Анастасия и други туристически забележителности в региона.

Снимки: БГНЕС и Община Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35
Ваня Которова

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи..

публикувано на 21.04.24 в 15:18

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34