Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от българско училище в Словакия са в Бургас

Снимка: БГНЕС

Бургас посрещна ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия. Те са на посещение в черноморския ни град до 26 юни, информираха от общината. 

Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова и техни преподаватели, гостуваха в кметството, а известният бургазлия – композиторът Стефан Диомов - е обещал да напише химн на училището в Братислава.

Повечето от учениците са словаци, чийто родители са избрали те да изучават български език, култура и история.


Българското училище "Христо Ботев" в Братислава съществува повече от 70 години, в него учат 120 деца, а финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и от българското Министерство на образованието. Завършилите това училище получават две дипломи - българска и словашка, а практиката показва, че голяма част от тях продължават образованието си в България.

По време на престоя си в Бургас, учениците и ръководителите им ще посетят още образователни средища, ще разгледат остров Света Анастасия и други туристически забележителности в региона.

Снимки: БГНЕС и Община Бургас

Още от категорията

Агенцията за българите в чужбина е одобрила 84 133 заявления за произход

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли 2021 г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и..

публикувано на 16.07.21 в 09:00
Димитър Димитров

В чужбина имаше условия за масово гласуване, но не и нагласа

Отсъствието на пълноценен район „Чужбина“ е сред причините за по-ниската избирателна активност зад граница, каза пред БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия – ЦИК. „Бяха създадени технически условия – машините, за масово..

публикувано на 15.07.21 в 13:00

Няма изчезнали секции в Лондон, имало непотърсени

В нощта срещу 12 юли в Централната избирателна комисия – ЦИК не са отговаряли на трите посочени телефона за връзка със секциите във Великобритания. Това твърдят пред „Нова телевизия“ членове на избирателни комисии в Лондон. Затова част от членовете на..

публикувано на 13.07.21 в 10:20