Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от българско училище в Словакия са в Бургас

Снимка: БГНЕС

Бургас посрещна ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия. Те са на посещение в черноморския ни град до 26 юни, информираха от общината. 

Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова и техни преподаватели, гостуваха в кметството, а известният бургазлия – композиторът Стефан Диомов - е обещал да напише химн на училището в Братислава.

Повечето от учениците са словаци, чийто родители са избрали те да изучават български език, култура и история.


Българското училище "Христо Ботев" в Братислава съществува повече от 70 години, в него учат 120 деца, а финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и от българското Министерство на образованието. Завършилите това училище получават две дипломи - българска и словашка, а практиката показва, че голяма част от тях продължават образованието си в България.

По време на престоя си в Бургас, учениците и ръководителите им ще посетят още образователни средища, ще разгледат остров Света Анастасия и други туристически забележителности в региона.

Снимки: БГНЕС и Община Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00