Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

Снимка: БГНЕС

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения. Това съобщиха от външно ни министерство по повод днешния съвет „Общи въпроси“ в Люксембург с участието и на зам. външния министър Румен Александров. Българският представител е казал, че ще продължат проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. 


„Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, е подчертал той. Това означава Северна Македония да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, както и от промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към страната ни. „Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, е казал още Румен Александров. 

На заседанието България е дала висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и е потвърдила подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Снимки: БГНЕС, МВнР

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев и Александър ван дер Белен ще обсъдят пандемията и Западните Балкани

На 26 юли българският президент Румен Радев ще направи работно посещение в Залцбург по покана на президента на Австрия Александер ван дер Белен, съобщи президентската пресслужба. На фокус в разговорите между Румен Радев и Александър ван дер Белен ще..

публикувано на 26.07.21 в 06:10

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40