Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на бизнеса и граждани настояват за отварянето на „Илинден-Ексохи“

Снимка: БГНЕС

Тази вечер граждани се събраха на протест на пътя Гоце-Делчев-Драма. Повод за  недоволството им е затвореният граничен пункт „Илинден-Ексохи“. След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха резултат, бизнесът и обществото призовават българската държава да се намеси спешно, дори и да наложи реципрочни ограничения на граничните пунктове с Гърция. Освен тежкотоварния транспорт, засегнати са и всички, които планират летните си почивки в този район на Гърция. Протестиращите се заканват, че ако няма бърза реакция и ефективни преговори на дипломатическо ниво между двете държави, членки на ЕС, следва блокада на граничния пункт „Кулата“.

В съобщение до медиите, МВнР отбелязва, че работи в рамките на компетенциите си за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция. Припомняме, че на 22 юни 2021 г. е проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна е повдигнала въпроса за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС. Гръцката страна е изразила очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Ексохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“. В заключение, МВнР отбелязва, че ще продължи комуникацията с гръцката страна по въпроса, с настояване за създаване на условия за по-голяма пропускливост по съвместните ГКПП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37