Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археологическите данни все повече показват, че с траките споделяме общи гени

Снимка: trakart.org

За девета година Пловдив става отново домакин на международния фестивал “Дни на тракийската култура”, който ще продължи до 29 юни.

Градът е географски център на Тракия и изпълнява мисията да съхранява и изследва материалното и културното наследство на траките. Пред БНР доц. Веселина Вачкова подчерта, че целите български земи са осеяни със свидетелства на тракийското минало.

“Археологическите данни все повече ни доказват, че сме преки наследници, включително и генетично, на онова население, което е населявало нашите земи минимум 40 поколения назад, както и че тракийският генетичен фонд е част от нашия генетичен фонд и култура”, каза още тя.

В културната програма на фестивала, организиран от тракийския културен център ТРАКАРТ са включени фолклорни концерти, изложби, литературни четения, а в научната му част ще бъдат изнесени 27 доклада от водещи български учени.

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21