Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музикално пътешествие из Италия в центъра на София

Ермила Швайцер и Сребрина Минева
Снимка: Facebook /Сребрина Минева

Италия, романтична и красива – такава ще ни я представят оперната певица Сребрина Минева и пианистката Ермила Швайцер на концерта си на 29 юни в столичния музей „Борис Христов“. А за да не се изплъзне някой щрих, нюанс или пък мимолетен образ от вниманието на публиката, актьорът Рашко Младенов ще обрисува с думи La Bella Italia чрез преводите на ариите и песните.

Произведения на Белини, Маскани, Тости и Ферари са избрали музикантите за камерната си изява в рамките на XVII Фестивал на изкуствата „Борис Христов“.

Постарахме се да подберем творби, които са много красиви и елегантни – казва сопранът Сребрина Минева. – По-голямата част от тях не са толкова често изпълнявани у нас, но мислим, че ще се харесат на публиката. Такива са например четирите песни в цикъла “Rispetti“ на Ермано Волф-Ферари – безкрайно красиви, описателни и емоционални едностишия (“rispetti” означава именно това). А чрез песните на Франческо Паоло Тости ще си припомним за оперната страна на Италия, защото те носят в себе си и тази стилистика.“

Сребрина Минева и Ермила Швайцер не случайно се спират на изцяло италианска програма. Сребрина е завършила магистратура по оперно пеене при Маурицио Торели, директор на Националния институт „Франческо Паоло Тости“ в Ортона, а Ермила е работила като клавирен педагог и акомпанятор в Цюрихската опера и във Фондацията за млади оперни певци на световноизвестната Елизабет Шварцкопф. Двете се намират в департамент „Музика” на Нов български университет като студент и преподавател и скоро след това стават партньори в камерното музициране. Сребрина Минева в момента е част от смесения хор на БНР и понякога застава пред него като солист, докато Ермила Швайцер акомпанира във вокални концерти и преподава на студенти в Националната музикална академия и НБУ.

Снимки: Facebook /Сребрина Минева

Още от категорията

„Вяра, надежда, любов“ – една „вечнозелена“ песен

В празничния за всички столичани Ден на София припомняме „Вяра, надежда, любов“ ­– песните, превърнала се в истински шлагер през годините. Както е известно, на 17 септември Българската православната църква почита паметта на Св. София и нейните..

публикувано на 17.09.21 в 09:25
Христо Йоцов

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил..

публикувано на 16.09.21 в 12:03

„Книга да се уча, добро да сполуча“

Първият учебен ден винаги е празник за преподавателите, учениците и техните семейства. Дори порасналите деца, потънали в тийнейджърските си проблеми, се вълнуват, подбират внимателно облеклото си и непременно – цвете за любимите учители. Тази традиция..

публикувано на 15.09.21 в 07:45