Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Мангова за своите 30 години на сцената

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 26 юни в зала „България“ Пламена Мангова отбелязва важна годишнина – три десетилетия на сцената. Макар отдавна да живее в Белгия, известната пианистка не пропуска всяка възможност за среща с българската публика. Споделя, че идеята за концерта е на Момчил Георгиев, доскоро програмен мениджър, а от 2021 г. – директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

„Много съм щастлива, че получих тази покана - казва Пламена. – Зала „България“ е една от любимите ми зали – и като акустика, и като атмосфера. Около същата дата, но преди 30 години, за пръв път се явих на международен конкурс и спечелих първа награда. Конкурсът беше в гр. Стреза, Италия. Приемам този момент за начало на своите сценични изяви, тъй като оттогава представям лицето на България пред света. Предстоящия концерт в София посвещавам на моя професор, гениалния педагог Дмитрий Башкиров, който почина през март тази година и който ми е дал толкова много.“

Пламена е на сцената от ранна възраст. Изнесла е стотици концерти – солови и камерни рецитали, била е солистка на големи оркестри, под диригентската палка на водещи имена в класическата музика, завоювала е отличия на някои от най-трудните клавирни конкурси. Невъзможно е тези три десетилетия да бъдат „разказани“ с няколко думи. И все пак – кои са личностите и победите, оставили най-ярка следа?

„Разбира се, на първо място са годините на обучение, започвайки с Музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен, което е дало толкова прекрасни музиканти на България и на света – известни солисти и концертмайстори. Дължа огромна благодарност и на проф. Марина Капацинская, която направи чудеса за мен като пианист и музикант. Когато бях на 14 г., тя ме представи на великия Башкиров и след това всяко лято ме придружаваше на майсторските му класове в Моцартеум – Залцбург. Последва златното време, в което бях негова студентка в консерватория „Кралица София“ в Мадрид. Той беше човек-легенда, пътеводна светлина за всички – не само за неговите ученици. Остави и наистина феноменални записи. Сред важните моменти в развитието ми също са два конкурса – „Палома О’Ший“ в Сантандер – Испания, където (едва на 18 г.), в конкуренция с 30-годишни пианисти, спечелих трета награда. Другата много важна победа за мен е второто място на конкурса „Кралица Елизабет“ в Белгия. Мисля, не е необходимо да припомням, че това е може би най-трудният конкурс в момента, с много тежки изисквания към кандидатите.“

Произведенията, които ще прозвучат на концерта в София:

„Започвайки с пиеси от Ференц Лист, точно в „сърцето“ на програмата ще изпълня една невероятна пиеса на Албена Петрович-Врачанска. Преди пандемията (в Люксембург) записахме цял диск с нейна авторска музика. Мисля, че всеки, който обича различното, оригиналното, ще хареса творбата ѝ. Ще има и произведения на Равел, Де Файя, Албенис и др. С други думи, че програмата е с доста голям акцент върху иберийската музика.“

Сред най-скорошните ангажименти на Пламена са майсторски клас и концерти в Малага – Испания. След това – концерт с оркестъра на Операта на Марсилия, под диригентството на Лорънс Фостър, на престижния фестивал за пианисти „Ла Рок Д'Антерон“ (Festival International de Piano de la Roque d'Anthéron). Както и рецитал в Корсика – Баския, където също ще изпълни произведения на Албена Петрович-Врачанска, предстои също концерт в Португалия. Но най-голямото събитие е през есента:

„През ноември излиза новият ми компактдиск „Съкровени писма“, с музика от Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс. Ще го представя в легендарната зала „Гаво“ (salle Gaveau) в Париж. Да отбележа в скоби, че тази зала е свързана с Дмитрий Башкиров. Именно там, през 1955 г., Маргарита Лонг лично му е връчила голямата награда от конкурса на нейно име и така започва брилянтната му световна кариера. Свирила съм в други известни зали в Париж, но на тази сцена ще съм за пръв път. Казвали са ми, че като акустика „Гаво“ е най-фееричната зала за рецитали. След това имам ангажименти и със Симфоничния оркестър на Базел, за пръв път ще гостувам в Турку – Финландия, очаквам завръщането си в Гевандхаус в Лайпциг. Само всичко да е наред и да се осъществят прекрасните ни планове.“

Снимки: sofiaphilharmonic.com, БГНЕС 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25