Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали Брекзит ще провокира завръщане на сънародниците ни от Острова?

България е сред десетте държави с най-много студенти във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Динамичните процеси във Великобритания за преодоляване на коронавируса и завършващия етап на Брекзит имат директно отражение върху съдбата на голям брой българи, работещи и учещи в Англия. А като добавим и предсрочните избори за българския парламент, вълненията на сънародниците ни се увеличават и изобилстват от неизвестни. Един от важните въпроси, които тормозят най-вече българските студенти на Острова, е как ще се промени съдбата им, след като те вече ще бъдат представители на държава от ЕС.

Близо 6 хиляди българи учат във Великобритания. България на практика е в топ 10 на студентите, идващи от страни от Европа. Няма точна статистика обаче, каква част от тях се завръщат в родината, казва кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. По думите му, промените, които ще настъпят в статута им са добре оповестени от българското външно министерство, на сайта на посолството и в съответните учебни заведения, където учат студентите.

„Голямата промяна е, че от новата учебна година студентите ще трябва да разполагат със студентски визи и временен статут на уседналост – уточнява Веселин Паунов. – Разбира се, това ще оскъпи процеса, но не може да се каже, че се очаква отлив в бройката на студентите. Въпреки Брекзит и дори пандемията, онези, които смятат, че си заслужава да получат британско образование, ще пристигнат. Добре известно е, че студентите идват на Острова именно заради по-доброто образование – диплома от местен университет или колеж означава престиж.”

Някои от студентите, още когато тръгват за Острова, са с нагласата просто да останат там. Други пък са с идеята да се върнат в България – мотивите за избора са лични и много различни. Веселин Паунов дава за пример сънародничката ни Екатерина Михайлова, завършила бизнес мениджмънт преди няколко години в Англия, привлечена от качеството на образованието, средата, контактите и възможностите за реализация. Специализира в голяма компания там, след което получава позиция в същата компания, но в... България. Според Екатерина у нас се наблюдава раздвижване на пазара на труда, в София има много компании и много българи се интересуват от предприемачество. Дори българската столица, по думите й, се очертава като привлекателен хъб точно за такива предприемачи, за стартиране и реализация на нови идеи и начинания.

Не всички обаче имат добър бизнес шанс на Острова. Брекзит е много труден и неприятен момент за всички европейски граждани там. В резултат на това се наблюдава голям отлив на българи, които се прибират към България – казва Веселин Паунов:

Аз не говоря за тези, които са на високи позиции, добре платени – става дума за по-ниско платените. Тук има хора, които вече 25 години нямат никакво увеличение на заплащането. Данъците, таксите, всичко расте, така че за тях вече става по-непривлекателен климатът. И покрай това съответно и децата им могат да пострадат.”

Дали предстоящите парламентарни избори и жадуваната „промяна” в България може да провокира българите, получили образование и реализация във Великобритания да се завърнат в родината?

Отразявах изборите на 4 април, анкетирах хора пред избирателните секции и мога да кажа, че 95% от тях казваха: „Аз гласувах за промяната”. Имам впечатление обаче, което може и да не е много адекватно, че младите хора са много по-прагматични от нас – просто гледат да си получат доброто образование, да се развиват добре и от това вече зависи къде ще се установят. Разбира се, че средата в България за тях в момента е по-несигурна, но, както казах, много хора се прибират. Намират привлекателно това да се завърнат в България. Не бих се учудил много от тези хора да се ангажират в бъдеще и с политика, да предложат нови идеи и да покажат това, което са научили. Със своите ценности и образование, с необходимата дисциплина, ако щете, с квалификациите си, те са много ценни не просто като работници за компаниите, а като мироглед за политиката и икономиката на една държава.”

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57