Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи ще гласуват в Англия на 11 юли за по-добро бъдеще в родината

Сънародниците ни се надяват и на по-добра комуникация с държавата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

135 са избирателните секции, които ще бъдат открити на 11 юни в Обединеното кралство и Северна Ирландия. След като падна ограничението в страни извън ЕС да има само 35 секции, на предсрочния вот в разгара на лятото Англия ще бъде страната с най-много адреси, на които сънародниците ни могат да упражнят правото си на глас.

Хората във Великобритания очакват 11 юли с голямо нетърпение, искаме да гласуваме, искаме да има промяна в България и ние, които участваме в организацията на изборите, ще направим всичко по силите си, за да има възможност всеки българинда дойде до урните“ – казва нашата сънародничка там Светлана Канева.

Големият брой изборни секции дава надежда да заличи неприятния спомен от дългите опашки с чакащи избиратели, нагнетили напрежение в изборния ден на 4 април. Но също така поражда неизяснени въпроси и трудности за хората, пряко ангажирани с организацията на изборния ден. В специално писмо до ЦИК, представители на 4 секционни комисии в Обединеното Кралство /Лутън 1, Лутън 2, Бедфорд и Хемел-Хемпстед / настояват финансирането за консумативи и материали да става предварително и в разумен срок. Посочват също,че „нямат възможност и капацитет да пътуват до Лондон за приемане на документацията и да върнат техниката и изборните книжа в посолството след изборите на 11 юли“. За целта предлагат книжата да се изпратят чрез куриер по адресите на представителите на държавата за всяка комисия. Често организацията на изборите е в ръцете на хора без опит, което също е предпоставка за притеснения.

„Българската диаспора в Англия е доста голяма и желанието на хората да участват активно в процесите, които се случват в България, е голямо. Тук има много доброволци в организацията на изборите, които обаче до момента никога не са се занимавали с това, за нас това е новост“ – казва Станимир Станчев – представител на секцията „Хемел-Хамстет“.

„Оставам с усещането, че сме някак неглижирани и игнорирани. Не е ясно точно на кого е отговорността за това. На нас ни е ясно, че за да се организира дейността на 135 секции е нужна помощта на много доброволци и ние участваме в изборите с желание, но от друга страна стои въпросът дали хората, от които зависи на нас да ни се помогне, правят това, което трябва да направят и се изисква по закон. Чувстваме това по-различно отношение, а сме български граждани в крайна сметка. Това, дали сме в чужбина, или в страната, не променя особено положението ни като членове на избирателни комисии, поне според мен е така. В България, когато се отваря една секция, не мисля че хората там имат същите правила, с които ние трябва да се съобразяваме.“

Българите в Англия казват, че подобни трудности и опит споделят с тях и сънародници в други държави. „Най-вече проблемът идва от неразбирането на посолствата и ЦИК, които бавят отговора на въпросите ни, а ако получим такъв, той е под формата на телефонно обаждане, а то няма тежест като един разписан документ“ – обяснява Светлана Канева- секретар на секционната избирателна комисия в Лутън.

„Срещаме много затруднения при предаването на изборните книжа след края на изборния ден. След като в нашата секция на изборите през април минаха 1037 човека, в края на деня нямаше кой да ни приеме в посолството, чакахме два часа, за да предадем книжата. Ние настояваме този път да ни посетят, за да приемем и предадем изборните книжа на място. Друг голям проблем са консумативите. Тук нямаме кабини и урни за гласуване, а и не знаем до последно дали ще бъдат доставени. Неизвестно ни е и какъв бюджет ще предоставят, за да се подготвим с лични средства, а ние сме доброволци и не разполагаме с много финанси. Отправихме запитване, но нямаме отговор.“

„Отделяме от ценното си време, за да за да има честни и прозрачни избори. Всички сме с надежда за промяна в България, за по-добро бъдеще“ – казва Антонина Делчева, друга наша сънародничка на Острова и допълва, че изискванията им са минимални, но важни. „Засега не намираме разбиране и съдействие нито от посолството, нито от ЦИК. Има време, ще ни чуят и ще вземат под внимание нашите въпроси, за да е по-спокойно на изборите. Но дори да не получим съдействие, пак ще бъдем отговорни към работата преди и в деня на вота.“

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35