Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петровден символизира началото на истинското лято

Снимка: архив

Православната ни църква отбелязва днес деня на светите равноапостоли Петър и Павел, известен сред българите като Петровден. Рожденото име на Петър е Шимон, обикновен рибар от Галилея. След като става един от първите последователи и ученици на Иисус, получава името Петър. Савел бил еврейски проповедник и римски гражданин от Тарс в Киликия и първоначално бил сред гонителите на христовите ученици. При една буря по пътя към Дамаск, Иисус му се явява и той се превръща в един от най-ревностните разпространители на християнството на територията на Мала Азия и Балканския полуостров. И двамата апостоли загиват мъченически на една и съща дата – 29 юни, по времето на император Нерон (64-68г. след Христа).

Петровден е особено много тачен празник в България, който съвпада с началото на лятото и разгара на жътвата. 


В българските народни представи двамата първоапостоли са братя. Св. Петър строго пази вратите на Рая и допуска в него само праведните души, а Св. Павел е справедлив и сговорчив. Според една легенда Св. Петър бил толкова стриктен, че не допуснал в Рая дори родната си майка, защото според него била зла и проклета жена. Пред Райските порти Петър искал да му поднасят хляб, а Павел – само почит и уважение. Празниците им следват един след друг. На 30 юни народът ни чества Павльовден, традицията съществува в Добруджа, цяла Източна България и Родопската област.  

За жителите на хаджидимовското село Тешово, разположено в южните склонове на Пирин, денят на първовърховните апостоли Петър и Павел тази година ще e доста по-специален. В навечерието на празника беше изцяло обновен параклисът на връх „Св. Петър“


На Петровден местните хора ще направят и традиционната обиколка на синора на селото, като в местностите „Св. Петка“, „Соленташ“ и „Млаки“ ще бъде отслужен молебен за плодородие и дъжд. Накрая, на самия връх „Св. Петър“ ще бъде отслужена литургия, а на миряните ще бъде раздаден курбан за здраве.  

Освен хората, които носят имената Петър, Павел и техните производни, днес празнуват и занаятчиите в България.

Редактор: Дарина Григорова 

Снимки: Facebook /@teshovo и архив

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00
Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00