Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петровден символизира началото на истинското лято

Снимка: архив

Православната ни църква отбелязва днес деня на светите равноапостоли Петър и Павел, известен сред българите като Петровден. Рожденото име на Петър е Шимон, обикновен рибар от Галилея. След като става един от първите последователи и ученици на Иисус, получава името Петър. Савел бил еврейски проповедник и римски гражданин от Тарс в Киликия и първоначално бил сред гонителите на христовите ученици. При една буря по пътя към Дамаск, Иисус му се явява и той се превръща в един от най-ревностните разпространители на християнството на територията на Мала Азия и Балканския полуостров. И двамата апостоли загиват мъченически на една и съща дата – 29 юни, по времето на император Нерон (64-68г. след Христа).

Петровден е особено много тачен празник в България, който съвпада с началото на лятото и разгара на жътвата. 


В българските народни представи двамата първоапостоли са братя. Св. Петър строго пази вратите на Рая и допуска в него само праведните души, а Св. Павел е справедлив и сговорчив. Според една легенда Св. Петър бил толкова стриктен, че не допуснал в Рая дори родната си майка, защото според него била зла и проклета жена. Пред Райските порти Петър искал да му поднасят хляб, а Павел – само почит и уважение. Празниците им следват един след друг. На 30 юни народът ни чества Павльовден, традицията съществува в Добруджа, цяла Източна България и Родопската област.  

За жителите на хаджидимовското село Тешово, разположено в южните склонове на Пирин, денят на първовърховните апостоли Петър и Павел тази година ще e доста по-специален. В навечерието на празника беше изцяло обновен параклисът на връх „Св. Петър“


На Петровден местните хора ще направят и традиционната обиколка на синора на селото, като в местностите „Св. Петка“, „Соленташ“ и „Млаки“ ще бъде отслужен молебен за плодородие и дъжд. Накрая, на самия връх „Св. Петър“ ще бъде отслужена литургия, а на миряните ще бъде раздаден курбан за здраве.  

Освен хората, които носят имената Петър, Павел и техните производни, днес празнуват и занаятчиите в България.

Редактор: Дарина Григорова 

Снимки: Facebook /@teshovo и архив

Още от категорията

Зашив с възпроизведени оригинали на мотиви от автентични мъжки ризи от гр. Алфатар. Началото на ХХ век. Снимка: НЧ „Български искрици 2016“ – град Добрич

Международен конкурс издирва съхранени български везбени мотиви

Народно читалище „Български искрици 2016“ в град Добрич организира международен конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив. До 15 декември 2021 г. участниците трябва да представят образец, който е част от орнаменталната украса на..

публикувано на 17.10.21 в 09:35
Димо Каракехайов

Димо Каракехайов: Традицията на таханджийството, предавана от поколение на поколение

Димо Каракехайов от Ивайловград е трето поколение таханджия. На въпроса на Радио България, защо Ивайловград е единствената област в страната, където се отглежда сусам, 33-годишният предприемач отговори: „Защото Ивайловград е една от най-южните..

публикувано на 23.09.21 в 12:46

Фолклорен ансамбъл „Дикани“ отбелязва първото си десетилетие

Многобройни концерти, престижни награди, хиляди пропътувани километри за изяви у нас и в чужбина, и може би най-важното – огромно богатство от автентични народни песни и колекция от старинни носии… Това е равносметката за пътя, който е извървял..

публикувано на 21.09.21 в 13:35