Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинал Семераро: Българската земя е кръстовище на срещи между култури

Марчело Семераро и Светлан Стоев
Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие кардинал Марчело Семераро от Ватикана, с когото обсъдиха активизирането на двустранните отношения през последните години. Стоев запозна кардинала с инициативата на България, лансирана от президента Румен Радев, за представяне на ръкописа „История на България“ у нас. Той е дело на католическия епископ Петър Богдан, написан е около век преди „История Славянобългарска“ от ХVIII век на отец Паисий и се съхранява в Модена. „Ще се радваме този ръкопис да бъде представен през есента в София в Националната библиотека“, заяви Стоев.

Кардинал Семераро благодари за гостоприемството на България и посочи, че то е било високо оценено и от папа Франциск при посещението му у нас през 2019 г. „Българската земя е кръстовище на срещи между култури и хора, а Европа се ражда от срещата между народите“, заяви кардиналът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59