Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинал Семераро: Българската земя е кръстовище на срещи между култури

Марчело Семераро и Светлан Стоев
Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие кардинал Марчело Семераро от Ватикана, с когото обсъдиха активизирането на двустранните отношения през последните години. Стоев запозна кардинала с инициативата на България, лансирана от президента Румен Радев, за представяне на ръкописа „История на България“ у нас. Той е дело на католическия епископ Петър Богдан, написан е около век преди „История Славянобългарска“ от ХVIII век на отец Паисий и се съхранява в Модена. „Ще се радваме този ръкопис да бъде представен през есента в София в Националната библиотека“, заяви Стоев.

Кардинал Семераро благодари за гостоприемството на България и посочи, че то е било високо оценено и от папа Франциск при посещението му у нас през 2019 г. „Българската земя е кръстовище на срещи между култури и хора, а Европа се ражда от срещата между народите“, заяви кардиналът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22