Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възход на пазара на недвижими имоти в условия на Covid-19

Коронавирусът засили желанието на хората да притежават собствен имот, като най-голямо е търсенето на къщи далеч от големите градове

Снимка: архив

Ръст в обемите на сделките и в цените на недвижимите имоти в страната през последната година отчита браншът. Хората предпочитат да закупят, а не да наемат къща или апартамент някъде сред природа, където да работят дистанционно по време на пандемия. „Очаква ни преселване на хората за колкото се може по-голям период от време възможно по-далеч от големите градове – тенденция, която ще продължи да се задълбочава, дори и да победим всички щамове на коронавируса“ – категоричен е Михаил Чобанов, управител на водеща компания за недвижими имоти у нас.

Според него има и сериозен ръст в търсенето на ваканционни имоти от българи зад граница. А покрай въведената от някои банки такса „влог“ върху по-големи суми, се очаква още по-интензивен възход в сектора. Причината е, че след 7 юли голяма част от клиентите, вместо да плащат 0,75% наказателна лихва върху сумите, които държат на срочен депозит, ще предпочетат да инвестират в недвижими имоти. Като цяло търсенето на възможности за дистанционна работа е един от двигателите на имотния пазар в момента. 

Категорично има ръст в абсолютно всички направления с изключение на морските и планинските ни курорти, където все още има достатъчно голяма наличност на качествени имоти от т.нар. вторичен пазар. Англичани, закупували много скъпо навремето, сега покрай Брекзит и коронарестрикциите бързат да се освободят от имотите на по-ниска цена. Същото важи за руснаците, които заради девалвацията на рублата и утежненото пътуване, разпродават закупените къщи и апартаменти. Това е единственият сегмент, в който не е регистрирано увеличение на цените“ – казва Михаил Чобанов.

Затова пък от началото на годината цените на селските къщи са скочили с  3-5%.  Освен това, покрай сериозния ръст в цените на абсолютно всички строителни материали на световните борси, в близките месеци се очаква новото строителство в градските ни зони да поскъпне от 10 до 30% .

И една интересна тенденция – все повече нетърпеливи купувачи, не само  от България, но и от всички краища на света, са склонни да провеждат дистанционни огледи на имотите чрез Skype, Viber и всякакви онлайн платформи и да вземат решения за сключване на сделка. Михаил Чобанов изтъква и още един задълбочаващ се тренд, който бележи развитието на бранша у нас:

„Все по-често през изминалите месеци, към мен и към всички мои колеги от сектора, се обръщат клиенти от Канада, САЩ, от Нова Зеландия и пр.. Това са българи, които търсят възможност за дистанционни огледи за покупка на инвестиционен имот. Идеята е те да ги ползват през летните си отпуски в България, заедно с близките си, веднага след като се възстановят възможностите за пътуване. Вече имаме над 20% ръст на такъв интерес“ – твърди Михаил Чобанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Бъдете финансово проактивни, не дръжте спестяванията си в дългосрочни влогове

Голяма част от сънародниците ни не знаят как да управляват своите финанси и предпочитат да „замразят“ спестяванията си в дългосрочни влогове за „черни дни“ на неизгодни лихви и дори на загуба. Анализатори обясняват ширещото се незнание сред..

публикувано на 15.09.21 в 11:36

Без адекватно финансиране поддържането на републиканската пътна мрежа е немислимо

На среща с представители на пътно-строителните фирми, които протестираха миналата седмица заради неизплатени заплати, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“...

публикувано на 14.09.21 в 16:21

Започва гроздоберът в Югозападна България

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков открива днес, 15 септември, кампанията по гроздобер в землището на село Хърсово, община Сандански. В зависимост от климатичните фактори, времето за прибиране на..

публикувано на 14.09.21 в 15:45