Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината е щедра към медопроизводителите, засега

Пчеларите очакват добър добив и високи изкупни цени за продукцията си

Снимка: Костадин Атанасов

Пролетта на 2021-а в България беше студена и влажна, а лятото сякаш закъсня, но нахлу с високи температури и обилни дъждове. И ако за хората това бе по-скоро аномалия, оказва се периодът е предоставил златен шанс  и прекрасни условия за нектароотделяне на пчелите. Количеството мед, добито от първите паши на пчелите през годината, е на добро ниво - заяви Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество "Липа". Прогнозите са добри, а производителите са оптимисти за количествата мед и реализацията им на пазара:

„Имаме повдигане на цената на едро. Тази година ръстът е с около 30% за акациевия мед. Сериозно повишение на цената има и за меда от рапица – обяснява Ростислав Рашев, който се грижи за 400 кошера. – Голяма част от нас продават както на едро, така и на дребно. Не можем обаче да си позволим да повишим цената на дребно с 30 %. Знаем, че купувачите не са особено платежоспособни и няма да можем да направим такова повишение на цените, но вероятно с 1 лев и нещо ще се повиши цената и на дребно.“

След пролетната акациева паша, сега пчеличките събират нектар от билки и слънчоглед, обяснява Костадин Атанасов, за когото пчеларството е страст, но по-скоро като хоби. Пчелинът му е от 20-тина кошера край Ябланица, в старопланинския район, на сравнително високо надморско равнище от около 750 м.. Казва, че миналата година е била катастрофална за производителите на мед, които са успели да извадят по 4-5 кг. от кошер, при нормален среден добив от 25 кг. 2021-а обаче дава заявка да е изключително щедра към пчелите и труда на пчеларите.

„За щастие при мен през зимата нямаше почти никаква смъртност. Тя беше около 5%, докато при колеги, загубите на пчелни семейства достигнаха до 70-80%. Това според тях се дължи основно на едно паразитно заболяване, наречено вароатоза - вид кърлеж, който напада и унищожава пчелите. Според други, влияние оказва и пръскането от страна на едрите зърнопроизводители, но за щастие в моя район зърнопроизводството е слабо застъпено.“

И все пак предизвикателства в пчеларството не липсват – споделя още Атанасов и дава пример с роенето на пчелните семейства, което се е появило през пролетта:

„Никой не може да си обясни защо тази година то е толкова драстично, но неминуемо ще се отрази на добивите през следващите месеци. Роенето представлява напускането на част от пчелното семейство, заедно със старата пчела майка. Това обезкървява кошера и отнема много време, за да се възстанови пълният потенциал на кошера. В такива случаи загубите за пчеларя са почти 100%.“

Костадин се занимава с пчеларството едва от три години, следи с любопитство всичко в сектора и се учи от по-опитните.

Тази дейност те откъсва от действителността. Влизаш в един много по-различен свят, където виждаш, че всичко е строго организирано. Пчелите са изключително интелигентни същества и тепърва ще научаваме все повече за тяхната дейност и живот.“

80 % от опрашването на селскостопанските култури се извършва от медоносните пчели. Любопитен факт е, че те живеят само около 6 седмици, в които успяват да произведат мед, равняващ се на 1/12 от чаена лъжичка.

Снимки: Костадин Атанасов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47
Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08