Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието в управлението на пандемията бави ваксинирането

Управлението на кризата е политическо, а не медицинско

Доц. Христо Хинков
Снимка: Стаматина Никова
Няма уникален фактор, поставящ България на челните места в Европа по смъртност по време на Covid-19 епидемията. Това показва анализът, поръчан от здравното министерство, за факторите довели до високата смъртност в страната ни в периода на пандемията. Причините са комплексни, каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. "Най-вероятно здравната ни система не се е справила", смята Хинков. Друг фактор, е че българите живеят с 6 години по-малко от останалите европейци и населението страда от редица хронични заболявания.

В периода 1 март 2020 до 1 май 2021 г. в България са починали 166 050 души. 78% от тях са в рисковата група между 60 и 89 години. Смъртността от Covid-19 е 123 на 100 000 население и по този висок показател България е трета в Европа. Смъртността от коронавирус увеличава общата смъртност, защото съпъстващо умножава починалите от хронични болести. 28% от хоспитализираните през периода са с коронавирус. Това също е увеличило смъртността от други болести, защото е попречило на лечението и профилактиката им.

Според Хинков липсва цялостна концепция за справяне с пандемията. Управлението на кризата е по-скоро политическо, отколкото медицинско. Противоепидемичните мерки в 125 различни заповеди са били половинчати, популистки и противоречиви. Това е породило недоверие в способността на властите да се справят с пандемията и сега се отразява и в слабия интерес към ваксинационнията, става ясно от анализа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06