Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застига ли ни ценова лавина насред лято?

Снимка: БГНЕС

Студен душ заля българските домакинства в началото на юли, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви нови, по-високи, цени на основни комунални услуги. Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 %.

Ръстът беше обяснен с факта, че цените на топлоенергията зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на сто на европейските борси, на петрола, който е скочил с 50 процента на световните пазари и на въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено. И макар обявеното увеличение на цените на тока и парното в България да е съществено, анализатори отчитат, че то далеч не отразява всички нужни разходи. „В решението на КЕВР ясно е написано, че за да се стигне до тези цени, т.е. да не бъдат значително по-високи, не са заложени увеличение на заплатите, амортизации, вложения в инфраструктура и прочие. Но това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена“ – обясни в интервю за БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“. По думите ѝ, в момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. Факт, който може да събуди сериозно обществено напрежение.

„А какво би могло да бъде това напрежение ние видяхме 2013 година – казва Григорова. Тя визира масовото недоволство на българите срещу високите сметки за електричество, което прерасна в политически протест срещу системата въобще, което доведе до оставка на правителството: – Дали ще се случи, не можем да предвидим. Но дори и сега имаше протести пред КЕВР за увеличението на цените на отопление, газ и ел. енергия, така че през зимата може да бъде още по-страшно. В този смисъл, което и да е следващо правителство ще бъде изправено пред огромни предизвикателства.“

Ваня Григорова определя като изключително притеснителен факта, че цените не предвиждат капиталови разходи за дружествата, което би могло да доведе до по-високи разходи и сметки в бъдеще. „Това се случва от дълги години в българското общество – ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни. Ако не формираме печалба, е още по-наложително да отделяме средства за инфраструктура и пр. Това е и причината най-голямата тежест да пада върху бедните домакинства – именно те са тези, които не могат да си позволят „капиталови“ разходи и плащат повече“.

„30 % от българските домакинства всъщност не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно. Това е четири пъти повече от средното в ЕС, където едва 7 на сто от европейските домакинства изпитват затруднения да отопляват домовете си, и съответно да ги климатизират - тъй като ние се намираме в дни, в които не ни трябва отопление, но ни трябва отново енергия, за да се чувстваме приблизително нормално при 36-37 градуса навън. Ако погледнем цените и направим сравнение с предходните 10 години, според данните на НСИ с около 42 % се увеличават разходите за осветление, отопление и енергия средно на едно домакинство, или 1140 лева годишно, което е утопия за голяма част от бедните домакинства (при 861 лв. през 2020г. по данни на НСИ – бел. ред.). Трябва да кажем, че тези разходи се поемат много по-тежко от бедните домакинства, тъй като те живеят в жилища, които не са изолирани, те не могат да си позволят да ползват високо енергийно ефективни уреди и пр.“

По-високите цени на електрическата енергия, на природния газ и на петрола са предпоставка за лавинообразно поскъпване на основни хранителни стоки – хляб, месни и млечни продукти. Прeдceдaтeлят нaAcoциaциятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe (AЗП) Пeйo Мaйoрcки уточни пред БГНЕС, че има „cигнaли зa прoизвoдитeли и прeрaбoтвaтeли, кoитo прeдвиждaт нoвo увeличeниe нa цeнитe". Oт AЗП вeчe oтчитaт увeличeниe в cтoйнocтитe нa някoи хрaни. Нaй-дрacтичнo e пocкъпвaнeтo нa oлиoтo, като за две седмици цeнaтa му е скочила мeжду 0,8% и 8,5% и масово се търгува около 3.70 лв./ литър. За сравнение в началото на годината цената му беше около 2.50 лв., а през юни 3.23лв.

Каква ще е социалната цена, която обществото ни ще плати вследствие ръста на цените - предстои да разберем.

Съставил: Елена Каркаланова / по интервю на Юлияна Корнажева, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00