Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: mh.government.bg

От 1 юли в ЕС може да се пътува с единен цифров сертификат. Документът ще важи и за пристигащите в Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия.Сертификатът удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу Covid-19, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията.

Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест. Освен в хартиен вариант, цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. И при двете версии е налице QR код, който съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата. При пътуване притежателят на цифров сертификат на ЕС за Covid-19 по принцип трябва да бъде освободен от ограниченията на свободното движение.

Регламентът предвижда период на постепенно въвеждане от шест седмици (до 12 август), за да може всяка държава-членка да се адаптира към издаването на сертификатите.

Страните, които все още не са свързани към портала за цифрови сертификати на ЕС, са: Унгария, Ирландия, Малта, Нидерландия, Кипър, Швеция. Извън ЕС все още без връзка с портала е Швейцария.

Вижте и промените, които някои държави наложиха през последната седмица в режима си за влизане и пребиваване на тяхна територия:

Гърция отвори ГКПП Илинден/Ексохи за преминаване на граждани 24 часа в денонощието, считано от 2 юли т.г.  ГКПП „Кулата-Промахон“, ГКПП „Нимфея-Маказа“, ГКПП „Орменион-Кап. Петко войвода“ също са отворени 24 часа в денонощието за туристи. МВнР напомня, че българските граждани не могат да преминат българо-гръцката граница през пункт, различен от този, който са посочили в PLF формуляра. Външното ни ведомство препоръчва на пътуващите да се информират за актуалното състояние на конкретния ГКПП, през който възнамеряват да преминат границата с Гърция, на телефоните на самия пункт.

Исландия освободи българските граждани, пътуващи за страната от PCR тест, от карантина,  както и от задължително тестване на граничния пункт при условие, че представят сертификат за ваксинация срещу Covid-19. По информация на посолството ни в Осло, сертификатите могат да бъдат на хартиен носител или в електронен формат, на исландски, датски, норвежки, шведски или английски език. От ограниченията са освободени и лицата, преболедували инфекцията. Те ще трябва да представят положителен резултат от PCR тест за Covid-19, който е по-стар от 14 дни и не по-стар от 6 месеца, или документ за наличие на антитела срещу Covid-19, измерено чрез ELISA серологичен анализ. Новите облекчения влязоха  в сила от 1 юли 2021 г.

Остава изискването всички пътуващи до Исландия да попълнят регистрационен формуляр преди пристигането си в страната.

Дания облекчи режима за влизане в страната, считано от 26 юни т.г. Съгласно новите правила, повечето европейски държави, включително България, са определени като „зелени държави“. Чуждите граждани, които пристигат от тези държави могат да представят негативен PCR тест, направен в рамките на 72 часа, или негативен антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, преди да пристигнат в Дания. Съгласно новите правила за влизане в страната, те ще бъдат освободени от изискването да представят нов тест за Covid-19 след като пресекат датската граница. Това правило важи и за транзитно преминаващите през Дания чужди граждани. 

Португалия предвижда дигиталните имунизационни сертификати за Covid-19 на ЕС да могат да се използват при пътувания по въздух и море, при придвижванията в страната и за достъп до културни, спортни или други събития. По отношение на въздушния и морския трафик се разрешават пътувания до Португалия от граждани, притежаващи дигиталния имунизационен европейски сертификат, като те се освобождават от представяне на тестове за скрининг за инфекцията, или от спазване на карантинни периоди.

Деца под 12 години не е необходимо да представят цифров европейски сертификат или доказателство за направен тест за инфекцията, въпреки че тези тестове може да са препоръчителни при определени случаи.
Дигиталният имунизационен европейски сертификат може да бъде представен и на хартиен носител. Сертификатът ще важи за цялата територия на Португалия, както и за автономните области Мадейра и Азорски острови.

И една информация извън пандемичната обстановка, която обаче касае пътуващите към Франция. Стачки на работещите в транспортния сектор ще засегнат движението на влаковете и самолетите в страната. По информация на посолството ни в Париж от 1 до 5 юли 2021 г. се очакват стачки на наземния персонал на летище „Роаси – Шарл де Гол“ и на летище „Орли“ във френската столица. Летищните власти посочват, че ще бъдат взети всички мерки, така че полетите да не бъдат анулирани, но са възможни закъснения в обявените им часове на излитане.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25