Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 45 място по щедрост за 2020 година, според Световният дарителски индекс на КАФ

Направи ли ни пандемията по-щедри и добри?

Снимка: Pixabay

Българите сме на 45 място по щедрост за 2020 година. Това показват резултатите на Световния дарителски индекс на КАФ 2020 (CAF World Giving Index 2020) – най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави. Като база за оценката се използват отговорите на три въпроса: помогнали ли сме на непознат, дарили ли сме пари и дали сме били доброволци за добра кауза през последния месец. Всяка година Индексът обхваща различен брой държави и проучва между 90 и 96% от населението на планетата.Проучването на глобалната щедрост за миналата година разкрива огромното влияние на пандемията от Covid-19 върху благотворителността. 55% от пълнолетното население на света − или 3 милиарда души − казват, че през 2020-а са помогнали на непознат, а парични дарения са направили повече хора отколкото през последните пет години − 31%. Третият показател − „нива на доброволчество“, през 2020 г. е общо взето непроменен на глобално ниво. Обяснение може да намерим в наложената изолация и невъзможността физически да бъдем в полза един на друг.

За България 45-ата позиция с дарителски индекс 37% е своеобразен рекорд от създаването на индекса през 2009 година досега
, казва Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, която представлява страната ни в CAF Global Alliance. За сравнение, през 2018-а страната ни беше на 126 място от 146 държави, а през 2017 г. – на 127 позиция от 139 държави. 

„Проучването показва това, което ние наблюдавахме миналата година и знаем − че в кризи българите сме способни да се мобилизираме, да даряваме много сериозно и да съберем значително количество помощ за нуждаещи се и изпаднали в критична ситуация. То показва и още нещо, че тази вълна на солидарност беше през цялата минала година. Обичайно е по време на кризисна ситуация да има пик от един-два месеца и след това да се върнем в по-ниски нива на дарителство, но през 2020 година това не се случи. За България показателите на щедрост са се покачили двойно, което показва, че индексът не е обвързан само със състоятелността на една държава и обществото й, но най-вече с чувството за солидарност и съпричастност. Световният дарителски индекс на КАФ за 2020 показва реално безпрецедентната солидарност на обществото ни срещу Covid-19, която съумяхме да запазим не само за кратък кризисен период, а през цялата година, в която дарителството нямаше умора“ − уточни Елица Баракова пред БНР-Видин.

Илюстрация: Георги Цветков

През 2020-а най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. Следват я Кения и Нигерия.

„Това е един пандемичен индекс и е положителен за ръста, който описахме за нас и довел до движение надолу за пет от държавите, които традиционно са в първата десетка. Там не виждаме сега САЩ, Канада, Великобритания, които са традиционно щедри нации. Нашето обяснение е, че миналата година ние страшно много дарявахме онлайн с смс-и − относително дистанционен начин, докато благотворителността в тези държави е много обвързана с живия контакт между организациите и техните дарители. Те имат благотворителни магазини, организират много събития за фондонабиране лице в лице и тези неща не можеха да функционират през миналата година, а те са голям процент от даренията в тези държави.“

През 2020 година 64 на сто от българите са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, а 12% са били доброволци. Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при „помощ за непознат“, а доброволчеството е най-слабо.

Дарителството и доброволчеството са неща, на които човек може да се научи в семейството си или в училище и в България това се случва, категоричен е психологът Крум Крумов.

„От психологична гледна точка чрез акта на даряването даряващият се стреми да стигне до усещането за вътрешно чувство за удовлетвореност. Дарението не е само красив жест към субекта, по- скоро смятам, че той е импулс към задоволяване на собствените потребности“, обясни психологът в интервю за БНР-Видин.

Съставил: Весела Кръстева /по интервюта на БНР-Видин/

Илюстрации: Pixabay и Георги Цветков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15