Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ситуацията с COVID-19 ни направи по- щедри?

Снимка: Pixabay

Страната ни е на 45 място по щедрост през 2020 година, според проучване на международна мрежа, работеща в сферата на благотворителността и гражданското общество. Компанията, извършила изследването КАФ е водеща международна мрежа от независими, местни организации, които работят в челните редици на благотворителността и гражданското общество. Това са лидери и новатори в увеличаване на дарителството и укрепване на гражданското общество като помагат на дарителите, компаниите и гражданските организации да окажат най-голямо социално въздействие. Ежегодно, организациите от мрежата подкрепят повече от 70 000 благотворителни организации, с над 500 млн. паунда дарения, в повече от 100 страни. Проучването на глобалната щедрост разкрива огромното влияние на пандемията COVID-19 върху благотворителността - в позитивен, и в негативен план. Общности по целия свят се мобилизираха, за да помогнат на съгражданите си за справяне с последствията от пандемията. В резултат на това са отчетени най-високи показатели по показателя "помощ за непознат" от създаването на Индекса през 2009 г. Повече от половината (55%) от пълнолетното население на света - или 3 милиарда души - казват, че са помогнали през 2020 на човек, когото не са познавали. По същия начин през 2020 г. повече хора са дарили пари, отколкото през последните пет години (31%). Нивата на доброволчество през 2020 г. са общо взето непроменени на глобално ниво. Според Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация, която отбелязва успехите на програмата за дарителството, Световният дарителски индекс на КАФ за 2020 показва реално безпрецедентната солидарност на обществото ни срещу COVID-19, която съумяхме да запазим не само за кратък кризисен период, а през цялата година, в която дарителството нямаше умора.

"Проучването показва това, което ние наблюдавахме миналата година и знаем, че в кризи българите сме способни да се съберем, да даряваме много сериозно и да съберем значително количество помощ за нуждаещи се и изпаднали в критична ситуация. То показва и още нещо, че през миналата година тази вълна на солидарност беше през цялата година. Обичайно е по време на кризисна ситуация да има пик от един- два месеца и след това да се върнем в по- ниски нива на дарителство."- уточни Елица Баракова.

Три са основните акценти от направеното проучване за щедростта през 2020 година. За първи път 5 големи западни икономики изпадат от топ 10 на най-щедрите държави, за първи път България се намира в горната част на таблицата - на 45 място от 114 държави в света с дарителски индекс 37% и за първи път страната ни не е последна сред 10-те държави в Източна Европа. Какво означава това?

"Това е един пандемичен индекс, както и да го погледнем и е положителен за ръста, който описахме за нас и довел до движение надолу за пет от държавите, които традиционно са в първата десятка. Там не виждаме сега САЩ, Канада, Великобритания, които са традиционно щедри нации. Нашето обяснение е, че миналата година ние страшно много дарявахме онлайн с СМС-и по този начин, който е относително дистанционен, докато благотворителността в тези държави е много свързана с живия контакт между благотворителните организации, гражданските организации и техните дарители там. Те имат благотворителни магазини, организират много събития за фондонабиране лице в лице и тези неща не можеха да функционират през миналата година, а те са голям процент от даренията в тези държави."- каза още Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация, занимаваща се с успехите на програмата за дарителството. В България през 2020 година 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци. Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при "помощ за непознат", а доброволчеството е най-слабо. През изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност и по трите аспекта на благотворителността. 

Каква е психологията на дарителството? Има ли връзка между емоционалното ни състояние и отключването на щедростта у човека? Разговаряхме с психолога Крум Крумов от Видин, който практикува в София.

"Има връзка. От психологична гледна точка чрез акта на даряването даряващият се стреми да стигне до усещането за вътрешно чувство за удовлетвореност. Дарението не е само красив жест към субекта, по- скоро смятам, че  той е импулс към задоволяване на собствените потребности. Българите всъщност живеем трудно, живеем в болка, живеем в тревога и нищета и в ситуацията на пандемията тези проблеми излязоха още по- наяве."- обясни психологът Крум Крумов.

Видинчани са склонни да даряват, показа анкета на радио Видин и като цяло смятат, че българите са щедри и добри хора:

"Хората си отвориха малко очите за живота. В България сме били винаги близо до дъното и не сме усещали големите промени. Аз живея в чужбина и там разликата е, че българите са малко по- различни- там живеем на комуни някак си и за съжаление отношенията между българите не са такива, каквито са в България ... Въпреки ситуацията, в която се намираме аз мога да преценявам по това как се отнасяме във входа, където живея. Като че ли сме станали по- сплотени и нещастията ни сближават ... Българите са добри хора и открай време са си били добри и щедри."- коментираха видинчани.

Проучването ясно показва въздействието на наложения локдаун- пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни. От върха на класацията отпадат САЩ (19 място през 2020), Канада (35), Ирландия (26), Великобритания (22) и Холандия (39). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията. През 2020-та най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. Следват я Кения и Нигерия. България бележи личен рекорд, като се изкачва от дъното на таблицата до 45 място от 114 държави. Дарителският ни индекс е 37%.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10