Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени

| обновено на 05.07.21 в 18:18
Светлан Стоев
Снимка: БГНЕС

Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства. Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

През тази седмица машините ще бъдат доставени до съответните секции и ще бъдат предадени на оторизираните за това служители.

Към момента секциите зад граница са двойно повече в сравнение с тези от редовните парламентарни избори на 4 април, каза Стоев. Той изказа благодарност на българските общности зад граница и посочи, че са ценен партньор при организацията на изборите.

Министър Стоев посочи и конкретни проблеми, свързани с изборите в чужбина, за които се очаква решение на Централната избирателна комисия.

Единият от тях е, че все още не са утвърдени окончателните състави на секционните избирателни комисии. Проблем също е и това, че тези хора не са минали курс на обучение от ЦИК. „За съжаление няма и методически указания“, отбеляза Стоев.

За тези избори българите ще могат да гласуват и в най-отдалечени кътчета на света: най-западната от общо 782 секции в 68 държави ще се намира в Сан Франциско, САЩ, най-източната – в Оукланд, Нова Зеландия, най-северната – в Тромсьо в Норвегия, а най-южната – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Сънародниците ни ще могат да гласуват и от Токио в Япония, през Нигерия, Баваро в Доминиканската република до Аржентина, Сургут в Русия и в Южна Африка.

МВнР командирова зад граница 380 души, а 2530 души са предложени от българските общности и задграничните ни представителства като членове на СИК. Около 1350 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии, съобщи на брифинга министър Стоев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44