Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Исторически особености на изборния процес в България

Снимка: архив

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г., малко след Освобождението си, България вече има модерно изборно законодателство, изградено по стандартите на Европа, припомня д-р Светослав Живков, гл. асистент в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В началната българска изборна практика обаче, деликатен бил въпросът за формирането на изборните бюра, където пряко се провеждал вотът. Как са били избиране тези, които трябвало да организират изборния процес и каква е била избирателната активност в началото на ХХ век – вижте ТУК.

Днес за първи път българските избиратели ще упражнят правото си на вот задължително чрез машинно гласуване. Хартиените бюлетини обаче не отиват в историята. Над 7 млн. са отпечатани за секциите, в които има по-малко от 300 избиратели, както и като подсигуряване в случай на авария с машините. Кога са въведени първите печатни бюлетини и пропорционалната избирателна система и що е то многократна негативна преференция? – разказва втората част от интервюто с д-р Светослав Живков.

Обзорът на историческите особености на изборния процес у нас логично ни отвежда във времето на социализма и последвалото възраждане демократичното начало в края на ХХ век. Как са избирани парламенти при безпартиен режим и дали политиците след 1989 г.успяха да дадат приемственост на демократичните традиции? – обяснява публикацията Българите гласуват не от вчера – част III, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти..

публикувано на 25.07.21 в 06:20

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова , получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения..

публикувано на 24.07.21 в 07:40

184 години от рождението на Апостола на свободата

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.21 в 05:45