Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Снимка: архив

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата.
С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската митрополия „Света Неделя“ в центъра на София.
През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282 – 1321). Първоначалната църква е построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция.
В този си вид храмът просъществува до средата на XIX в. На 7 май 1856 г. започва строежът на новата църква.
Църквата се прочува при атентата на 16 април 1925 г., когато тя е разрушена. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30
Софиянци се тълпят да прочетат царския манифест с указа-закон за новата власт на превратаджиите

Български уроци – защо един военен преврат не води до "обнова"?

Преди 90 години, на 19 май 1934 г., движението "Звено" и Военният съюз в България извършват безкръвен преврат. В името на модернизирането на страната, наречено "обнова" те премахват Търновската конституция , забраняват партиите и македонската..

публикувано на 19.05.24 в 05:30