Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи със сертификат за кандидатстване по Схемата за уседналост са с право на пребиваване във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските граждани, кандидатствали по Схемата за уседналост във Великобритания до 30 юни 2021 г., запазват правото си на пребиваване в страната, както и правото на достъп до социални придобивки и услуги, докато британските власти не се произнесат по тяхната кандидатура. За това съобщава българското Министерство на външните работи, позовавайки се на британската страна.

През периода на разглеждане на кандидатурата за статут българските граждани, както и всички останали от ЕС, ще трябва да доказват правото си на пребиваване във Великобритания чрез сертификата, който са получили при подаване на документите.

Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната, като е необходимо той да бъде предоставен на граничните власти.

Обръщаме внимание, че документът за самоличност, с който пътуват от и до страната, следва да бъде въведен в електронния им профил (UK Visas and Immigration account), ако е различен от документа, с който са кандидатствали по Схемата за уседналост. В противен случай граничните власти могат да предприемат допълнителна проверка за доказване на статут и това да доведе до забавяне на пътуващия.

Електронният профил може да бъде актуализиран на следния линк: https://www.gov.uk/update-uk-visas-immigration-account-details.

При нужда от съдействие гражданите могат да се свържат с UKVI Resolution Center на телефон: (+44) 0300 790 6268.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20