Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от чужбина помагат като екскурзоводи в Историческия музей на Каварна

Снимка: museology.bg

Те  са от Италия, Франция, Албания, Грузия, Турция и Испания, а някои от тях посещават България за първи път. От началото на месец юни 10-ната млади ентусиасти се включват безвъзмездно във всяка една дейност на Историческия музей в град Каварна. Повечето са студенти по археология или история и са тук по линия на европейски проект.

В района на Каварна те помагат в почистването на терените за предстоящите археологически разкопки. През миналата седмица  младежите са разчистили древните гробници и светилището към некропола в крепостта „Яйлата“.

Освен това, доброволците работят безвъзмездно и като гидове и с голямо желание развеждат чуждите туристи из природно-археологическия резерват Калиакра.

Близо 30 000 лева са заделени за археологически дейности в община Каварна за тази година. През месец август ще се състоят традиционните разкопки на нос Калиакра, а през септември археолозите ще проучват нос Чиракман, който е бил обитаван от елинистичната епоха до късното средновековие.

Съставил: Венета Николова

Исторически музей, Каварна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30