Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен празник на камерната музика

Мони Симеонов
Снимка: Албена Безовска

Повече от седмица НМУ „Любомир Пипков“ е домакин на Първия летен фестивал за камерна музика Quartet Intensive, в който участват млади български инструменталисти. Програмата включва обучение, лекции, презентации и концерт, затова думата „фестивал“ в случая не е съвсем изчерпателна. Но със сигурност е съвсем подходяща за този празник на младостта, която среща опита в лицето на известни чуждестранни и български педагози. Мони Симеонов, известен цигулар, който от години живее в САЩ и изнася концерти по цял свят, разказва:

„Досега съм бил част от 16 подобни фестивала в САЩ, Япония и Сингапур – в някои като ученик, в други като преподавател, но идеята да го направим и в София дойде от известната цигуларка Мидори, при която учих години наред. Тя предложи да планираме фестивала за лятото на 2022 г. Когато разбрахме, че рестрикциите по отношение на корона вируса в България са намалели, решихме да не чакаме. Със свои видеа кандидатстваха около 30 български ученици и студенти. Съставихме общо шест камерни групи – четири струнни квартета, струнен квинтет и клавирен квинтет. Целта е те да работят активно и след десет репетиции и десет урока по камерна музика с български преподаватели, да научат произведенията, които са им възложени. Това обикновено изисква повече време – един семестър, дори цяла учебна година, а сега, само след десет дни подготовка, те ще имат възможност да изпълнят тези сложни произведения за струнни ансамбли. Онлайн се провеждат и майсторски класове с преподаватели от цял свят, които са и известни изпълнители. В случая дистанционната форма ни помага, защото е невъзможно тези осем елитни и много ангажирани музиканти да бъдат събрани в България по едно и също време. Освен Мидори, онлайн преподават и цигуларите Таня Бекер-Бендер, Дмитрий Берлински, Итамар Зорман, Соломия Ивакив, виолончелистите Дейвид Гебер и Уей Ю, виолистът Матю Янг. Те самите са лауреати на най-големите конкурси в света, преподават в някои от най-авторитетните музикални учебни заведения в Европа, Азия и Северна Америка.“

В рамките на този фестивал-обучение видяхме Мони Симеонов и като атрактивен и завладяващ вниманието лектор. „Чистата техника“, „Обучението по света“ са заглавията на някои от лекциите, които той изнесе. Цигуларят сподели опит и знания за технически проблеми при струнните инструменти и „как да свирим без болка“, което е много важно за всички, които избират кариерата на изпълнител. В една от темите разгледа музикалните професии на бъдещето, в друга как да използваме мобилни приложения и интернет за по-бързо и по-ефикасно обучение.

Концертът на фестивалните камерни ансамбли е на 10 юли, в залата на НМУ „Любомир Пипков“ от 16 ч.
По думите на Мони Симеонов, вероятно ще продължи няколко часа, а за преподавателите и публиката ще бъде интересно и вълнуващо да чуят как са се справили младите изпълнители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25