Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Албена“ с ваксиниран персонал и програма за рехабилитация след Covid-19

Успешен старт на летния туристически сезон в курорта

Снимка: albena.bg

Курортът „Албена“ бележи 30% ръст на гостите си спрямо същия период на непредвидимата заради ковид кризата  2020 г. Покрай домакинството на поредица от спортни събития, сезонът тази година е стартирал успешно през месец юни, въпреки необичайно дъждовното време. В момента заетостта на хотелската база е между  65%-100% , като търсенето значително се е повишило. „Вече работим в ситуация, при която сме запознати с вируса, въпреки че излизат нови вариации и щамове. Но сега ние знаем как да действаме“ – каза за Радио България Велина Гюмова, мениджър продажби на „Албена“.

България попада в т.нар. Зелена зона на картата на ЕС за състоянието на ​пандемията. С ниския си темп на заболяемост, страната ни е сигурна дестинация, което се оценява и от чуждите туристи. Пристигащите от държавите на ЕС вече пътуват със своя европейски ковид сертификат и се насочват към морските ни комплекси. В момента, освен наши сънародници, в „Албена“ отдъхват гости от Франция, Германия, Полша, Чехия, Прибалтийските републики, Румъния, Украйна, Беларус и Молдова. Велина Гюмова признава, че курортът още не е достигнал нивата отпреди 2019 г. Усеща се и липсата на скандинавските туристи.


Въпреки това юли месец се очертава като доста оживен. Даже някои хотели са 100% резервирани. „Ние сме семеен курорт, от първостепенно значение за нашите клиенти през този сезон не е толкова цената на пакетите, колкото качеството на предлагането и най-вече - сигурността в настоящите условия на Covid“- казва Велина Гюмова и добавя:

Ние вече имаме ваксина, част от хората ни са прекарали болестта, имаме висок праг на имунизиран персонал, така че нямаме притеснението, че в даден момент може да ни се наложи да затворим, заради висока заболеваемост. Даже имаме обект със 100% ваксиниран персонал. В другите ни обекти средното ниво на имунизираните е между 60-70 %.“

И тук, както на други места по нашето Черноморие, стриктно се спазват т.нар. „Три Д“ - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Но е помислено и за още една екстра в условия на пандемия – разработването и предлагането на уникална Програма за рехабилитация след Covid.

„Решихме, с помощта на реномирани специалисти от сферата на здравеопазването у нас и в Европа, да разработим програма за рехабилитация на хора, които са прекарали инфекцията. Предлагаме различни пакети, съобразно индивидуалните им нужди и здравословно състояние. Процедурите са разнообразни - инхалации, фитотерапия, кинезитерапия, теренна гимнастика, теренно лечение, плуване и пр.“, казва Велина Гюмова.

До момента няколко семейства са преминали през тази програма, но се очаква засилен интерес от чужбина наесен, когато е и пиковият сезон на спа програмите. В това отношение се разчита и на гостите от Германия, тъй като „Албена“ от години има договор с немски здравноосигурителни каси, които покриват частично или напълно разходите на клиентите.

Снимки: albena.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31