Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите във Франция: без опашки или затруднения с машинното гласуване

Изборният ден в Париж започна спокойно, без опашки пред сградата на посолството и без затруднения с машинното гласуване.
Снимка: Петър Тодоров

Във Франция са разкрити 19 изборни секции за вота на сънародниците ни на настоящите избори. Освен в дипломатическите ни представителства в Париж и в Страсбург, българите гласуват в още 15 населени места в страната. В 7 секции са разположени 11 машини за гласуване, а в останалите 12 вотът се осъществява с хартиени бюлетини.

В Париж изборният ден е стартирал спокойно, без обичайните виещи се до улицата опашки от нетърпеливи наши сънародници. „На предните избори опашката беше опасала сградата на посолството, но сега не видях много хора“ – каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция и не е пропускал нито веднъж възможност да гласува.

Петър Тодоров

Петър се надява, че причината да няма струпване на гласоподаватели пред изборната секция е добрата организация, а не фактът, че този път хората са се отказали да дойдат до урните. И още:

„До последния момент не знаехме дали ще се гласува с машини в чужбина, както е по закон и това породи някои въпроси. Лично аз се информирах от кампанията на ЦИК, която много ясно в едно видео беше обяснила как се гласува с машината, така че не изпитах никакви затруднения днес. А и видях, че хората преди мен също гласуваха лесно и бързо. Така че машинното гласуване е категорично по-добрият подход.“

Петър определено не е съгласен с онези наши сънародници, които открито заявяват, че българите в чужбина не трябва да гласуват, защото те не живеят географските граници на България, нямат обективна информация за българската действителност и следователно не те следва да  решават съдбините на страната ни.

„Смятам, че всеобщото право на гласуване е голямо постижение на демократичните общества. Всеки от нас, когато гласува, допринася със своя опит, със своята гледна точка за развитието на страната. И не виждам защо едни хора да бъдат отстранени от този процес. Защото ние може да не живеем в България, но наши роднини са там и всички искаме страната ни да е едно по-добро място за живеене. Според мен човек, който е напуснал България, като мен, има граждански дълг с опита си да допринесе, макар и малко, за обществения живот на страната си.“

Снимки: Петър Тодоров

Още от категорията

Изселници в Турция искат подкрепа за курс по български език

Неправителствената организация на българските изселници в Турция „Балтюрк“ поиска подкрепа от генералния консул на България в Истанбул за откриване на курс за изучаване на български език. Това стана на среща на председателя на „Балтюрк“ Гюнай Узун с..

публикувано на 21.09.21 в 17:02

Българите в Южна Африка вече отбелязаха Деня на Независимостта

От другата страна на Екватора - в далечна Южна Африка, сънародниците ни от „Сдружението на българите в РЮА” и посолството на България в РЮА тържествено отбелязаха Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Независимостта...

публикувано на 21.09.21 в 16:04
Снимка: facebook/Ангели-за-БългарияAngels-for-Bulgaria

Българи от света в помощ на благотворителни каузи у нас

Способността или дори само желанието да помогнеш на някого те кара да се почувстваш значим. Но не в онзи „телевизионен смисъл“, за пред камерите, както се казва, а в собствената ти душа и сърце. Алтруизмът е дълбоко лично решение и със сигурност не..

публикувано на 21.09.21 в 10:35