Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Чехия са доволни, че гласуват по местоживеене

В Словакия секцията е само една

Прага
Снимка: архив

Общо 9 изборни секции отвориха врати днес в Чехия, а не само 1 в Прага, както беше на 4 април тази година. Освен в две секции в столицата, българските граждани на чешка територия могат да гласуват още в Бърно, Ихлава, Карлови Вари, Млада Болеслав, Пилзен, Либерец и Хоржовице. „Доброволците за организиране на изборите при нас успяха много добре да мотивират хора, които досега не са гласували, за да го направят в изборния ден. Много добре организираха секциите по места“ казва сънародничката ни Ирена Ангелова, която от 13 години живее в град Млада Болеслав:

Машинен вот никъде няма в Чехия, но за промяната в Изборния закон в България сме много благодарни, гласуваме спокойно. Заедно с посолството и кметовете по градовете бяха определени местата за секции. Хората са щастливи, че вече могат да гласуват по местоживеене. Придвижването до секцията тук е затруднено единствено поради рали „Бохемия“, затворило участъци от града. Сега е много по-добре, в сравнение с 4 април, когато имахме само една секция в посолството в Прага. Представете си тогава как 1200 човека сме гласували на едно-единствено място. Имаше опашка, а и поради пандемичните ограничения малко българи успяха да стигнат с транспорт до Прага. Сега навсякъде има представители на различни партии. Чувам, че на някои места са предлагани на избиратели, предимно от малцинствата, различни стимули, за да гласуват за определени политически сили. Много съм възмутена, че това се случва в Чехия, защото смятахме, че само в България го има това, но явно залогът за изборите е голям и това се среща вече и тук. Но това не променя радостта, че имаме повече секции и изборният ден протича спокойно.“

В съседната на Чехия – Словакия живеят значително по-малко българи. Там секцията е една, към посолството в Братислава, в която до обяд бяха гласували около 50 – 60 сънародници. Въпреки дъждовния почивен ден в словашката столица, никой от българите не се е отказал от гражданското си право.

„Повечето мои познати, които още не са се прибрали в България за лятото, днес казаха, че отиват да гласуват – сподели пред Радио България Деница Секуличка. – Аз и семейството ми отидохме към обяд, очаквахме да има по-малко хора. Няма разочарование или недоволство от това, че отново отиваме на подобни избори след 4 април. Общо взето бяхме подготвени за това. На опашката пред секцията се видяхме българите, поговорихме и никой не се оплака от това, че трябва да се гласува в този дъждовен ден тук. Аз милея за България. Надявам се да се оправят нещата и това е най-малкото нещо, което мога да направя – да гласувам. Никой няма право да недоволства, ако не е положил усилия да промени това, което не му харесва в България. За момента животът в Словакия е по-спокоен, в сравнение с този у нас. Но един ден, аз и семейството ми, сигурно ще се върнем да живеем в България. Колкото и години да сме навън, чуждата държава винаги е чужбина и се надяваме един ден да се приберем вкъщи.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35