Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Величествената катедрала във Варна се нуждае от дарения за ремонт

Снимка: БНР

В сърцето на лятната българска столица Варна, се издига една от най-въздействащите сгради в града – катедралата "Св. Успение Богородично". Тя е първият голям храм у нас, изграден след Освобождението (1878г.), преди Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София. Величественият молитвен храм на варненци, превърнал се в един от символите на града, е сред акцентите в маршрутите на туристите.

Градежът на катедралния храм започнал веднага след полагането на основния камък от княз Александър І Батенберг на 22 август 1880г., предшествано от тържествен молебен. Името му - "Успение Пресвятии Богородици", е в памет на всерусийската императрица Мария Александровна - българска благодетелка и леля на княза. Одеският архитект Маас изработил проекта по модел на Петерховския храм в Петербург. За строежа му, продължил шест години, са използвани запазени дялани камъни от разрушената крепостна стена, а също и материали от околността на Варна.

Първата божествена Света литургия в катедралата била отслужена на 30 август 1886г., но вътрешното ѝ обзавеждане продължило и в следващите години. В края на януари 1890г. настоятелството взело решение да не се харчат излишни пари за камбанария, а да се повдигне кубето, „за да се чува камбаната из град Варна". Тя трябвало да бъде 100 пуда тежка, с надпис "В чест на Освободителя".

Сега, 140 години по-късно, храмът се нуждае от възстановяване. Варненци и местни строителни фирми, с подкрепата на Българското национално радио, подеха Национална дарителска кампания за събиране на средства за освежаването на фасадата. Камъкът, с който е изградена катедралата е песъчлив варовик, събирал от десетилетия прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилите. След почистването, той ще бъде запечатан с покритие, което да го защити поне за следващите 20 години.

Всеки, който желае да се включи в кампанията за възстановяването на храма може да го направи:
-  чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS KATEDRALA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1 на стойност 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.)
-  Банкова сметка в лева

АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ХРАМ СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG63BUIN95611000681251
BIC: BUINBGSF

Още от категорията

Посрещане на българската армия в Добрич - 25.09.1940 г.

81 години от възвръщането на Южна Добруджа

На 25 септември град Добрич отбелязва своя празник. Той е свързан с датата на която през 1940 г. българската армия влиза в столицата на Южна Добруджа и градът е освободен от румънска власт. След края на Балканските войни по силата на..

публикувано на 25.09.21 в 11:08

Експедиция ще разгадава тайните на каменните мостове в Родопите

Здраво стъпили с каменните си нозе, но с извисена над стелещите се води снага, каменните мостове в Родопите другаруват с времето. А то, щом се умори да смята мигове и вечности, присяда върху някой скален къс и слуша истории сред шумоленето..

публикувано на 21.09.21 в 09:05

Почита се паметта на Светите София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата се прекланя пред Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – мъдростта, вярата, надеждата и любовта. Мъдростта знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от..

публикувано на 17.09.21 в 10:05