Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите по света получиха благодарност за помощта в организирането на изборите

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи изказа благодарност към българските общности в чужбина,  „с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница“.

Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, са помогнали и участвали в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.

От МВнР напомнят, че за изборите на 11 юли 2021 г. зад граница са разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април 2021 г.  672 са били секциите извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции –  на територията на мисиите ни. 

Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции. 

За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14