Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите по света получиха благодарност за помощта в организирането на изборите

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи изказа благодарност към българските общности в чужбина,  „с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница“.

Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, са помогнали и участвали в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.

От МВнР напомнят, че за изборите на 11 юли 2021 г. зад граница са разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април 2021 г.  672 са били секциите извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции –  на територията на мисиите ни. 

Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции. 

За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00
Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията..

публикувано на 22.08.24 в 09:25