Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите по света получиха благодарност за помощта в организирането на изборите

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи изказа благодарност към българските общности в чужбина,  „с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница“.

Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, са помогнали и участвали в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.

От МВнР напомнят, че за изборите на 11 юли 2021 г. зад граница са разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април 2021 г.  672 са били секциите извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции –  на територията на мисиите ни. 

Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции. 

За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Уникален тракийски храм в Пловдив може да бъде възстановен напълно

Тракийски храм от III век пр. Хр. без аналог у нас може да превърне 10 декара от пловдивския район "Южен" в археологически парк. Обектът се намира в основата на Голямата могила, която екип на Регионалния археологически музей проучва вече трета година...

публикувано на 23.08.24 в 11:31

Григор Димитров може да играе срещу Новак Джокович на четвърфинал на US Open

Григор Димитров ще играе срещу квалификанта Кириан Жаке от Франция в първия си мач на Откритото първенство по тенис на Съединените щати, което започва в понеделник. Българинът е поставен под номер 9 в последния за годината турнир от Големия шлем. По пътя..

публикувано на 23.08.24 в 11:15

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

“Продължаваме промяната” ще внесе през следващата седмица проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, с който да бъде отменено наскоро приетото определение за нетрадиционна сексуална ориентация. Гласуваните текстове забраняват..

публикувано на 23.08.24 в 08:53