Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България на картата на соларната енергетика

Снимка: архив

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за момента са около и над 55 евро за тон. Така, в крайна сметка, цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно с 4.40%, а цените на топлинната енергия – средно с 16.23%. Недоволни от новите цени и намаляването с 20% на изкупната цена за ток от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, принуждава редица малки и средни предприятия, фирми изграждащи малки фотоволтаични централи и други, обединени в Българска соларна асоциация, да обжалват взетото от Комисията за енергийно и водно регулиране решение. 

В интервю за БНР, нейният председател, инженер Веселин Тодоров коментира, че преференциалните изкупни цени на тока от възобновяеми източници е единствената форма на държавна помощ, която получава сектора, но:

Веселин Тодоров

„На фона на големия скок на суровините в световен мащаб (желязо, мед, стъкло, силиций, които са необходими за производството на соларни панели), намаляването с 20% на изкупната цена убива бъдещите инвеститори, които искат да влагат средства в малки централи до 30 киловата.“

Намаляването на въглеродните емисии, дишането на по-чист въздух, енергийната независимост и предвидимост за произведеното и потребеното количество енергия, са само част от предимствата при използването на възобновяеми енергийни източници. Това обаче не означава, че този тип енергоносители са толкова лесно достъпни за всеки, който пожелае да се възползва от тях:

„В България все още имаме чисто административни пречки, които демотивират хората да се заинтересуват по-сериозно от зелената енергия“ – обясни Тодоров и направи сравнение между изискванията за фотоволтаик в Германия и у нас. – В Германия всяка къща, хале или друга сграда, трябва да има на покрива си определен процент фотоволтаици, които да компенсират електроенергията, която използва сградата. В България, за да поставим едно панелче на покрива на блока, трябва да получим разрешение от всички съкооператори, етажната собственост да регистрира данъчен склад и да се плаща акциз за произведената енергия. Пречки пораждат и старите закони, които не са реформирани. Нужна е воля това да се промени и да се позволи на отделния гражданин сам да определя своята енергийна независимост“ – убеден е Тодоров.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив, личен архив