Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Снимка: архив

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова, получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова.

Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения килим на кинофестивала в Кан, за да представи филма "Жените също плачат" на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова. Международният успех на 25-годишната бургазлийка със сигурност може да се определи като невероятен, но за щастие не и единствен.

Редица български театрални актьори и режисьори през последните десетилетия постигнаха огромни професионални успехи зад граници. Още през далечната 1865 г. възрожденецът Добри Войников създава в румънския град Браила българска любителска театрална трупа. 

Големият български пробив, разбира се, се осъществява след демократичните промени в страната ни през 1989 година, когато едни от най-добрите ни режисьори се установиха трайно и успешно в чужбина. 

Пример за това е Димитър Гочев, който приживе е поставен в класацията на първите десет най-добри немски режисьори и получава всички най-престижни театрални награди в Германия. След смъртта му на 20 октомври 2013 година, работата му е избрана за „фокусна тема” на Берлински театрални срещи – най-важното театрално събитие в Германия. 

Негов професионален спътник в немския театър е актьорът Самуел Финци. Въпреки че Финци продължава да се снима в български филми, той е сред водещите и най-интересни актьори в немския театър. 

Силни спектакли в Германия прави и режисьорът Теди Москов. 

Режисьорът Галин Стоев пък е театралният посланик на България във Франция.  От януари 2018 г. той е директор на театъра в Тулуза, Франция, а през 2019 г. е удостоен със степента Кавалер на ордена за изкуство и литература на Франция.

Няма как да пропуснем и името на български мим Герасим Дишлиев, ученик на големия Марсел Марсо и първият и единствен засега българин в „Цирк дю Солей“.
Още за българските театрални успехи и имената, които разгръщат родното светоусещане зад граница ви припомняме с един материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Централната минерална баня

Една разходка в софийския Монмартър

Българската столица София е претърпяла множество изменения в своя архитектурен облик от обявяването си за административен, културен и обществен център на страната през 1879 година. Въпреки неумолимия ход на времето и промените, които то носи..

публикувано на 17.09.21 в 08:15

Пловдив – градът на Съединението

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г. , когато България успява да събере двете си половини  – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е..

публикувано на 05.09.21 в 14:35

Музеят „Хипократ“ разказва за прохождането на модерната фармация в България

Сбирката, която ни пренася във времето от края на Османската империя и първите десетилетия на новоосвободена България (края на XIX век), е дело на група пловдивски фармацевти. Те обиколили Южна България, за да съберат автентични експонати и да..

публикувано на 04.09.21 в 08:20