Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Историята на Кальо Ненов от село Бели осъм

Снимка: архив

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век.

„Открийте новия свят на Земята!”, „Тръгнете за Америка – люлката на благоденствието” – тези призиви, разлепени из троянския край променят съдбите на десетки наши сънародници. Годината е 1912. На дългата опашка за така мечтания билет за най-големия дотогава кораб в света – „Титаник“, пред кантората на пътническата агенция се нарежда и 16-годишният Кальо Ненов.

А историята е красноречива за развръзката. Пътят към светлото бъдеще приключва само за 2 часа и 40 минути, на 15 април същата година, с потъването лайнера.Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите на борда му не е установен – по данни на „Лойд“ (Lloyd’s) загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка. Не и героят на нашата история – Кальо Ненов. Какво се случва с него, как оцелява от трагедията и защо днес къщата му е превърната в етнографски комплекс, съдържащ уникална музейна сбирка, която привлича туристи в троянския Балкан, ви разказваме с поредния материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Централната минерална баня

Една разходка в софийския Монмартър

Българската столица София е претърпяла множество изменения в своя архитектурен облик от обявяването си за административен, културен и обществен център на страната през 1879 година. Въпреки неумолимия ход на времето и промените, които то носи..

публикувано на 17.09.21 в 08:15

Пловдив – градът на Съединението

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г. , когато България успява да събере двете си половини  – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е..

публикувано на 05.09.21 в 14:35

Музеят „Хипократ“ разказва за прохождането на модерната фармация в България

Сбирката, която ни пренася във времето от края на Османската империя и първите десетилетия на новоосвободена България (края на XIX век), е дело на група пловдивски фармацевти. Те обиколили Южна България, за да съберат автентични експонати и да..

публикувано на 04.09.21 в 08:20