Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Историята на Кальо Ненов от село Бели осъм

Снимка: архив

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век.

„Открийте новия свят на Земята!”, „Тръгнете за Америка – люлката на благоденствието” – тези призиви, разлепени из троянския край променят съдбите на десетки наши сънародници. Годината е 1912. На дългата опашка за така мечтания билет за най-големия дотогава кораб в света – „Титаник“, пред кантората на пътническата агенция се нарежда и 16-годишният Кальо Ненов.

А историята е красноречива за развръзката. Пътят към светлото бъдеще приключва само за 2 часа и 40 минути, на 15 април същата година, с потъването лайнера.Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите на борда му не е установен – по данни на „Лойд“ (Lloyd’s) загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка. Не и героят на нашата история – Кальо Ненов. Какво се случва с него, как оцелява от трагедията и защо днес къщата му е превърната в етнографски комплекс, съдържащ уникална музейна сбирка, която привлича туристи в троянския Балкан, ви разказваме с поредния материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10