Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутатите от 46-ия парламент положиха клетва

Снимка: БГНЕС

Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, нека да работим за мечтата на този народ да има просперираща България”. С тези думи най-възрастният депутат Мика Зайкова откри новия 46-и парламент. По време на тържественото заседание – в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Стефан Янев и министрите, депутатите се заклеха да спазват конституцията и законите на България.

От председателската трибуна доайенът на втори поред парламент Мика Зайкова заяви, че на изборите хората са пожелали промяната, затова и партиите на промяната носят голяма отговорност.

Нито ще е лесно, нито ще е бързо – и това трябва да го знаят всички българи, но е възможно. Показаха го нашите колеги от правителството, което работи досега. На добър час, дами и господа, очаквам от вас работа”.

В програмната си реч Тошко Йорданов каза, че “Има такъв народ” ще предложи кабинет и подчерта, че по темите за посоките пред страната ни партията му няма особени различия с повечето политически сили – нито за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии. “Ние ще предложим кабинет и ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат – добави той. – Така че в следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, започната от служебния кабинет.”

От името на загубилата изборите партия ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че формацията ще остане в опозиция, тъй като не може да подкрепи “неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. „Ние сме изправени пред възможността България да бъде управлявана от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението няма да се носи от политическо лидерство, а от близкото минало знаем, че такива правителства завършват с крах“.

“Нека се делим на такива, които искаме да променим стария модел на управление, и на такива, които не искат”, пожела лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова. “Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България – изтъкна тя. – Потвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим – прозрачни разговори за тях, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората.”

Имаме корупционен модел, чието най-върхово проявление е управлението на Бойко Борисов и решението на този проблем ще бъде отговор как да излезем от кризата, подчерта съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. “Трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт – продължи той. – Ние трябва да проведем съдебна реформа. Иван Гешев за поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че е защото се подготвя да си подаде оставката.”

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за консенсус и диалог, тъй като реформите изискват по-голямо доверие. “Ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето. И всички, които поемат управлението, трябва да знаят – няма време.”

Мая Манолова от “Изправи се Бг! Ние идваме!” увери, че политическата сила ще стане гарант мутрите никога повече да не тормозят хората и бизнеса. “При първия знак, че в тази сграда се извършва подмяна на волята на хората от протестите и на обикновените граждани, ние идваме обратно на площадите и на улиците на България”.

Със 137 гласа “за”, 1 “против” и 99 “въздържал се” Ива Митева от “Има такъв народ” отново беше избрана за председател на Народното събрание. В речта си тя каза, че “трябва да помним за какво сме избрани и да изпълним поетите ангажименти към гражданите”.

На влизане в парламента президентът Румен Радев каза, че най-важната задача е съставянето на редовен кабинет и няма да бави процедурата по връчването на мандата. А служебният премиер Стефан Янев не изключи възможността министри от неговото правителство да станат част от редовния кабинет.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев и Александър ван дер Белен ще обсъдят пандемията и Западните Балкани

На 26 юли българският президент Румен Радев ще направи работно посещение в Залцбург по покана на президента на Австрия Александер ван дер Белен, съобщи президентската пресслужба. На фокус в разговорите между Румен Радев и Александър ван дер Белен ще..

публикувано на 26.07.21 в 06:10

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40