Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Трифонова стана третата българка в тениса на маса на олимпиада

4
Снимка: архив

Полина Трифонова винаги ще чува взривовете от бомбите, които се стоварват над летището в Донецк. На злополучния 26 май 2014 г. тя ще вземе няколко решения – да напусне украинския град, станал неин пристан за цели 13 години, да се завърне в родината и да направи дори невъзможното, но отново да се състезава на най-високо ниво.

Родената през 1992 г. в Кубрат, в семейството на българин и рускиня, Полина ще представлява страната ни на олимпийските игри в Токио в тениса на маса. По ирония на съдбата Даниела Гергелчева – последната и едва втора българка в този спорт, достига до подобен най-висок форум именно в рождената ѝ година.

За участието си в Токио българската състезателка научава в последния момент, след отказа на Северна Корея да се включи в олимпиадата. А дълго предчувстваната новина идва по телефона с думите „Седиш ли?”, изречени от нейния треньор. Полина Трифонова тренира в Германия, където вече трета година играе в Бундеслигата. 


Добрите условия и съперничките, с които мери сили в мачовете, ѝ помагат да се подготви отлично за европейската квалификация. Само малшанс я оставя първа резерва за олимпиадата.

„Не правя нищо по-различно, защото доста късно научих, че ще участвам в олимпийските игри – казва Полина Трифонова. – И тъй като нямам много време, реших да не рискувам и да се подготвям както досега. Мисля, че това е правилното решение преди такъв голям турнир.”

Полина влиза в залата по тенис на маса деветгодишна, когато нейното семейство се мести в Украйна. Баща ѝ, голям почитател на този спорт, настоява малкото момиче да започне да тренира. Началото обаче не е обещаващо. Полина ходи без желание на тренировки, само и само да не обиди родителя си.

„Привлякоха ме победите – спомня си прелома тя. – Отидох на първото си състезание може би пет-шест месеца, след като започнах да тренирам, и започнах да печеля срещу момичета, които бяха с две години по-големи от мен и се занимаваха с тенис на маса по-отдавна. Това ми хареса, а истински се запалих когато взех първия си медал. За да станеш добър в нашия спорт освен труд се изисква концентрация, мигновена реакция, добра физическа подготовка, тактически умения. Но най-важната способност е да мислиш бързо по време на мач.”


В Украйна, Полина натрупва богат опит и се състезава за страната до 22-годишна, когато заради окупацията на Крим и последвалите кървави събития е принудена да се завърне. В актива си притежава две отборни европейски титли с отбора на Украйна и четири републикански у нас. Въпреки че в момента е съсредоточила живота си върху тениса на маса, вече е подсигурила бъдещето си чрез университетска диплома по чужди езици. Освен овладените английски и немски, украински и руски, сега изучава френски, за да се посвети на преводаческите си умения някой ден.

Ала в следващите дни умът, душата, тялото ѝ ще бъдат единствено и само олимпиада. И макар да влиза в състезанието като привиден аутсайдер, ще я окриляват ентусиазмът и вярата, че няма невъзможни неща.


„Искам да се наслаждавам на атмосферата, да се радвам, че съм там – добавя Полина Трифонова. – Искам да се боря, когато играя. Искам да ми се получава и да се радвам на своите успехи. И смятам да играя мач за мач, да давам всичко от себе си, което съм сигурна, че ще направя. И се надявам да има и резултат.”

А откъде ще дойде вдъхновението? „Участието в олимпиада беше моята детска мечта и пребиваването в олимпийското село сред най-добрите спортисти на света ще ми бъде достатъчно”, отговаря момичето, избягало от бомбите, за да превърне фантазните образи от детството в сбъднат блян. 

Снимки: Facebook /@bulgarianttf, личен архив, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38