Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Снимка: bas.bg

Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Големите наводнения в Германия от последните дни са един от най-скорошните примери за последствията от глобалното затопляне и промяната в климата в световен мащаб.

Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия.

Именно в тази посока учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към  Българската академия на науките (БАН) разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Ръководител на проекта е младата д-р Елица Петкучева, която е финалист и в програмата „Най-изявените млади личности на България 2020“. Според нея такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива. Конкретната цел е оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, чрез повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. „Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие“, коментира д-р Елица Петкучева.

Припомняме, че през последните няколко години Българската академия на науките насочва основния си фокус върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие.

БНР подкасти:

Още от категорията

Въздушна линия ще свързва Пловдив с Манчестър

От летище Пловдив ще има преки полети до Манчестър. През следващите три години линията ще работи от месец ноември до март, като самолетите ще летят всеки понеделник, съобщи изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев. Той уточни, че..

публикувано на 30.05.23 в 11:32
Снимка: Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас

Бургас отбелязва 120 години на дипломатически отношения между България и САЩ

С поредица от разнообразни събития на 30 и 31 май в Бургас ще бъде отбелязана 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. По този повод в черноморския град пристига и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен...

публикувано на 30.05.23 в 07:05

Вторник ще е топъл с пролетни превалявания

Във вторник  на много места в страната ще се развива дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валежи ще е в западните и централните райони на Дунавската равнина. М инималните температури ще са от 10..

публикувано на 29.05.23 в 18:15