Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българка спечели място в Академията на оперния театър „Ла Скала“ в Милано

Райна Кабаиванска и Александра Михайлова
Снимка: Raina Kabaivanska School

Да тръгнеш по стъпките на своя учител – това прави сопраното Александра Михайлова с последния си успех в конкурса за млади оперни певци на „Ла Скала“ – Милано. Ученичката на голямата оперна прима Райна Кабаиванска успя да премине трите кръга на отсяване и да спечели едно от десетте места измежду 430 желаещи тази година, в големия международен конкурс. Жури, с председател директорът на оперния театър Доминик Майер, е дало шанс на Александра да се обучава в Академията на „Ла Скала“ в следващите две години. Самата Райна Кабаиванска печели същия конкурс през 1960 година и от операта в Милано започва да гради невероятната международна кариера. Шест десетилетия по-късно, шанс да направи същото има едно 23 годишно момиче от Шумен.

Първата среща на двете е преди пет години, по време на прослушване на Александра за участие в 16-тия международен майсторски клас на Кабаиванска в НБУ. Младата певица печели място в класа, участва в галаконцерта в Софийската опера същата година и получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. От следващата 2017 година Александра учи целогодишно с Райна Кабаиванска в музикалния институт „ Веки-Тонели“ в Модена. За да стигне до това да бъде една от оперните надежди на оперния театър „Ла Скала“.

Още от категорията

Започва затопляне на времето до неделя

В петък минималните температури ще са между 5 и 10°, в котловините на Югозападна България и в подбалканските полета от 1 до 3°. Там ще се образуват първите слани. През деня ще е слънчево с разкъсана облачност. Температурите ще се повишат...

публикувано на 23.09.21 в 18:05
Андон Тушев

Черна гора разкрива свое консулство в Пловдив

Правителството реши да се открие консулство на Черна гора в България, ръководено от почетен консул. Това е българският гражданин Андон Тушев. Той разполага с необходимите обществени и бизнес контакти, за да съдейства за развитието на икономическите..

публикувано на 23.09.21 в 13:37

БДЖ ще вдигне цените на пътническите билети

В Български държавни железници се правят разчети за повишаване на цените на билетите заради двукратно нарасналите разходи на превозвача за ток. Това каза пред bTV управителят на „БДЖ - Пътнически превози“ Любен Нанов. „Ние ползваме 150 хиляди..

публикувано на 23.09.21 в 09:11