Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пъстрият свят на българското везбено изкуство оживява в Самоков

Снимка: НИМ

В разгара на лятото, Боровец посреща гостите си с добре маркирани пътеки, които отвеждат към потайностите на Рила планина. Но ако желаете да съчетаете планинската си почивка с културен туризъм, ви препоръчваме да посетите град Самоков, само на 10-на км. от самия курорт.

Преди дни, в градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ бе открита любопитна изложба на Националния исторически музей , която запознава посетителите с пъстрия свят на българските шевици под наслов „Народно везбено изкуство“. В нея са представени 32 експоната от прекроен текстил от началото на XX в.. Те са изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома и съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони - Самоковско, Дупнишко, Софийско, Плевенско, Македония. 

Създаването на т.нар прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона. Тази тенденция навлиза и в България, в началото на ХХ в., което личи и в представените текстилни произведения, съдържащи самобитни везбени елементи от по-стари времена.


Сред експонатите се открояват красивите покривки със самоковска и дупнишка орнаментика. Някои от тях са свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско, който е бил ктитор на Зографския и Хилендарския манастир. Възхищение буди и покривката от съшити 25 ръкава от женски ризи от Софийско, приета във фонда на НИМ от царския дворец. 

Експозицията „Народно везбено изкуство“ ще бъде в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков до края на август.

Съставил: Венета Николова

Снимки: НИМ

Още от категорията

Фолклорен ансамбъл „Дикани“ отбелязва първото си десетилетие

Многобройни концерти, престижни награди, хиляди пропътувани километри за изяви у нас и в чужбина, и може би най-важното – огромно богатство от автентични народни песни и колекция от старинни носии… Това е равносметката за пътя, който е извървял..

публикувано на 21.09.21 в 13:35

Да запазим вярата в доброто

Обгърната в тайнственост, Странджанската фолклорна област крие много богатства. Тук до днес се пазят мистичните нестинарски игри, редица старинни обичаи и песни, а в целия район ще откриете свещени места, свързани с тракийската, християнската и др...

публикувано на 08.09.21 в 17:18

Тридневен фолклорен празник започва в Китен

Дефиле на всички участници ще даде началото на Петата национална фолклорна среща „Китен и приятели“ в южното крайморско градче. Очаква се на сцената в Морския парк, в дните от 4 до 6 септември, да се изявят над 46 фолклорни певчески групи,..

публикувано на 04.09.21 в 11:10