Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните почитат Светите Седмочисленици и Св. Панталеймон

На 27 юли Българската православна църква чества лечителят Св. Пантелеймон и делото на Светите Седмочисленици, учениците на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По традиция църквата почита всеки от седемте светци на специален ден, но заради успението на Св. Климент Охридски, денят 27 юли е и общ празник на славянските първоучители.

Заради скиталчествата на Свети Панталеймон наричан Пътник, 27 юли се смята за добър ден за тръгване на път. На този ден празнуват носещите имената Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цял квартал от XIII – XIV век, подобен на Града на хобитите, откриха археолози в Перперикон

Комплекс от десетина малки къщички, разположен в южната част на Скалния град Перперикон, разкриха археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров. По думите му, става дума за цял квартал, датиран от XIII – XIV век, който силно напомня на..

публикувано на 08.10.24 в 19:34

Над 30 животински фосили от времето на динозаврите събраха учените край Трън

Как е изглеждал животинският свят в района на днешния град Трън преди повече от 80 милиона години - на този въпрос се опитват да отговорят учените палеонтолози от Националния природонаучен музей при БАН. В резултат на лятната им експедиция, която..

публикувано на 06.10.24 в 10:10

Защо София е подходящата столица за Всеправославен събор

Преди 26 години, на 30 септември, по инициатива на Българската православна църква (БПЦ), в София е свикан Всеправославен събор, който да спомогне за преодоляването на разкола сред духовенството ни. Тогава, въпреки увещанията на Истанбулския..

публикувано на 30.09.24 в 09:15