Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любимите ястия на лятната българска трапеза се приготвят бързо

Снимка: архив

Ние българите обичаме да си похапваме вкусна и разнообразна храна, която хем да ни засища, хем да изпълва сетивата с богатството от вкусове, характерни за всеки сезон.

През летните жеги всеки българин слага на масата домашно приготвена салата от домати и краставици, по възможност отгледани на село без торове и пестициди. А когато живачният стълб премине 30 градуса, фаворит сред разхлаждащите храни са тараторът, динята и пъпешът. Останалите ястия се приготвят максимално бързо и на котлона. Сред тях са пържените тиквички, подправени с чесън и кисело мляко, печени и запържени чушки с доматен сос, яйца по панагюрски (забулени яйца с кисело мляко, подправени с разтопено масло и червен пипер). Що се отнася до супите, това със сигурност са зеленчуковите и крем-супите, където непременно присъстват зеленчуците, типични за сезона.

Що се отнася до ястията, без значение от сезона, българите предпочитат скарата, особено, когато е приготвена собственоръчно през почивните дни на вилата или пък в някоя селска кръчма. Ароматът на топлата скара, върху която се пече сочно кебапче или прясна риба, създава неповторимото усещане за отмора и настроение по български. Още за предпочитанията на българите през летните месеци, можете да прочетете в материала от колекцията на Радио България – „Какво ядат българите през лятото?“.


Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Нове – добре дошли в легендарния античен град край Свищов

Съвсем близо до дунавския пристанищен град Свищов се намират следите от римския легионен лагер Нове. Той е бил основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на император Клавдий и, подобно на немалка част от населените места у нас, е издигнат върху руините..

публикувано на 25.09.21 в 10:10
Централната минерална баня

Една разходка в софийския Монмартър

Българската столица София е претърпяла множество изменения в своя архитектурен облик от обявяването си за административен, културен и обществен център на страната през 1879 година. Въпреки неумолимия ход на времето и промените, които то носи..

публикувано на 17.09.21 в 08:15

Пловдив – градът на Съединението

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г. , когато България успява да събере двете си половини  – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е..

публикувано на 05.09.21 в 14:35