Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любимите ястия на лятната българска трапеза се приготвят бързо

Снимка: архив

Ние българите обичаме да си похапваме вкусна и разнообразна храна, която хем да ни засища, хем да изпълва сетивата с богатството от вкусове, характерни за всеки сезон.

През летните жеги всеки българин слага на масата домашно приготвена салата от домати и краставици, по възможност отгледани на село без торове и пестициди. А когато живачният стълб премине 30 градуса, фаворит сред разхлаждащите храни са тараторът, динята и пъпешът. Останалите ястия се приготвят максимално бързо и на котлона. Сред тях са пържените тиквички, подправени с чесън и кисело мляко, печени и запържени чушки с доматен сос, яйца по панагюрски (забулени яйца с кисело мляко, подправени с разтопено масло и червен пипер). Що се отнася до супите, това със сигурност са зеленчуковите и крем-супите, където непременно присъстват зеленчуците, типични за сезона.

Що се отнася до ястията, без значение от сезона, българите предпочитат скарата, особено, когато е приготвена собственоръчно през почивните дни на вилата или пък в някоя селска кръчма. Ароматът на топлата скара, върху която се пече сочно кебапче или прясна риба, създава неповторимото усещане за отмора и настроение по български. Още за предпочитанията на българите през летните месеци, можете да прочетете в материала от колекцията на Радио България – „Какво ядат българите през лятото?“.


Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10