Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Царево отново става столица на мановия мед

Снимка: архив

На 1 август, в крайморския курортен град Царево, започва „вкусен“ фестивал, посветен на типичния за Странджа манов мед, прочут с лечебните си свойства. Всяка година, пчелари от цялата страна представят на своеобразното изложение невероятна палитра от пчелни продукти. В програмата тази година са предвидени и дискусии, където ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на пчеларството, както и новостите в медицинското приложение на меда.

Странджанският манов мед е поредният български хранителен продукт, включен през 2019г. от ЕК в списъка със защитени наименования за произход на ЕС. Планината, в която се добива, е част от защитените зони на „Натура 2000“. Пчеларството там отдавна е важен поминък, за което свидетелстват още съществуващите тръвни кошери и дънери с пчели от края на 19 век.

Медът, с цвят на тъмен кехлибар, се получава от сладкия сок на жълъдите на дъба и т.нар. „медена роса“ от някои насекоми. Пчелите събират сладката течност, която благодарение на тях се превръща в мед, богат на важни микроелементи.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Министърът на външните работи Светлан Стоев  (вдясно) и Адриано Ситнилски.

Адриано Ситнилски бе награден за помощта си при евакуацията на българи и афганистанци от Афганистан

Министърът на външните работи Светлан Стоев награди нашия сънародник Адриано Ситнилски със Златен почетен знак на МВнР за всеотдайната му дейност по евакуиране на гражданите на Република България от Афганистан и за съдействието му при извеждане от..

публикувано на 27.09.21 в 18:35

По-хладно и дъждовно време

През нощта над цялата страна ще се заоблачи, на места главно в Западна България ще превали. Минималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса. Утре облачността ще значителна и на много места в Западна и Централна България ще превалява дъжд...

публикувано на 27.09.21 в 17:35

Есента в България идва с аромат на печени чушки и внимание към лютеницата

В една популярна българска песен се пее, че лятото вече е „само наужким”, щом замирише на печени чушки. Първите есенни седмици са време на усилена работа, особено за българите, които сами отглеждат зеленчуци и плодове в дворовете си. След..

публикувано на 27.09.21 в 14:35