Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По следите на мановия мед - „черното злато на Странджа“

Снимка: архив инициатори

На прага на есента на преден план излиза грижата за укрепване на организма и на имунната система. А какво по-добро решение за това от разходките сред природата, в съчетание с ползотворните свойства на мановия мед, например! В Странджа планина можете да комбинирате и двете. 

Местни предприемачи са разработили специален маршрут, който представя отблизо странджанския манов мед и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа - казват организаторите на местните турове. В тях се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.

Странджанският манов мед е с доказани лечебни свойства и отдавна се е наложил като част от туристическото лого на планината. Не случайно го наричат „черното злато на Странджа“! През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. Произвежда се от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.

Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми - от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.

Успоредно с посещенията на пчелините, туристите опознават и вътрешността на планината, нейните древни светилища, традиции, природа и местна кухня.

Снимки: архив организотори

Още от категорията

320 цветни хвърчила красят Самоводската чаршия

От 18 до 23 септември 2020 г. Велико Търново e домакин на десетото издание на "Нощ на Самоводската чаршия" и на Фестивала на занаятите. Дългоочакваните културни събития съчетават по артистичен начин музика, занаяти и съвременно изкуство...

публикувано на 18.09.20 в 06:10

Румънци почиват в България и през септември заради изгодните цени

И през месец септември граничните ни пунктове с Румъния продължават да са натоварени в определени моменти от деня. Туристите от северната ни съседка са едни от най-очакваните по българското северно  Черноморие. Те избират да почиват у нас, заради..

публикувано на 13.09.20 в 07:05

Бургас изпраща лятото с риба, вино и музика

Неустоими морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма очакват този уикенд всеки жител и гост на Бургас, избрал да се включи във Фестивала на рибата и виното в Приморския парк на града . Някои от най-добрите бургаски заведения са..

публикувано на 12.09.20 в 11:35