Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български режисьорски тандем начело на журито на „Венециански дни“

Снимка: архив

Мина Милева и Весела Казакова ще оглавят журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Новината пристигна дни, след като филмът на българските режисьорки “ Жените наистина плачат“, с участието на номинираната за Оскар Мария Бакалова, се представи в конкурсната програма „Особен поглед“ на фестивала в Кан.

В прессъобщението на организаторите на Венецианския фестивал пише, че за първи път две дами, които са режисьори и продуценти, ще бъдат начело на журито на „Венециански дни“, което присъжда режисьорска награда, с чек за 20 000 евро. Финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември т. г.

Гая Фурер, артистичен директор на форума, определя двете българки като жени, активисти, феминистки и кинаджии. „Радостно е, че те са приели предложението да застанат начело на журито на фестивала, „защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция“ – твърди Фурер.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Литературни маршрути по стъпките на именити творци

Вълнуващи истории от живота на именити български творци очакват софиянци и гости на столицата в разходките, обединени под названието „Есенни литературни маршрути“. За участие в тях предварително записване не е необходимо. Противоепидемичните мерки..

публикувано на 23.09.21 в 10:22

Иван Вазов – съвременникът на българската свобода, Съединение и Независимост

Преди един век, на 22 септември 1921 г., Иван Вазов затваря очи за последен път, завещавайки някои от най-красивите думи, посветени на България. Преклонението и искрената му обич откриваме в неговите разкази, пътеписи, романи, театрални пиеси, поезия...

публикувано на 22.09.21 в 07:15

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната..

публикувано на 18.09.21 в 08:50