Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Умните домове“ може да завладеят имотния пазар по-скоро от очакваното

Снимка: архив

Налага ви се да пътувате за седмица-две, но у дома остава домашният любимец, който ваши близки или приятели трябва да хранят всеки ден. 

В това не би имало нищо необичайно, ако наскоро не сте се нанесли в дом от напълно ново поколение. Макар за повечето хора това все още да звучи екзотично, т.нар „умен дом“, в който всичко може да се управлява дистанционно, постепенно ще стане обичайно предложение на имотния пазар. Всеки уред от обзавеждането в него ще може да се свързва с интернет и да бъде управляван от вашия мобилен телефон. 

Така след дълъг работен ден, когато се приберете, домът ви ще бъде достатъчно охладен или затоплен, подът ще е изчистен, а продуктите, които са изчерпани, ще ви очакват пред вратата, тъй като хладилникът ви разполага с функционалността да ги поръча вместо вас. В интервю за БНР футурологът Мариана Тодорова прогнозира, че подобен сценарий може да се осъществи по-скоро от очакваното:

Мариана Тодорова
„Би могло да се случи до 10 години, защото технологията не е сложна, вече е налична и няма да е скъпа. Говорим да бъде внедрена глобално, тъй като на ниво технологичен напредък, феномените се осъществяват именно така. Колкото и късно да идват в страните, които не са толкова добре развити, закъснението не е толкова голямо.“

Архитектурата и материалите, от които са направени жилищата на бъдещето, също ще се променят, убедена е футуроложката:

„Вероятно тези домове ще бъдат снабдени с все повече фотоволтаични панели, които ще удовлетворяват нуждите от електричество, или пък ще закупуват електричество на по-ниски цени от други сгради или обекти, които го произвеждат. Фасадите ще бъдат направени на базата на 3D и 4D принтирането, което значи, че ще могат да променят своите характеристики. Лятото ще са в светъл цвят, за да не събират топлина, а зимата в тъмен, за да я акумулират. Така имотът ще се управлява ефективно и ще спестява доста ресурси.“


Постепенно се променят типът и изискванията, които купувачите имат към жилищата, които наемат или закупуват. Все по-често, засега основно в азиатските страни, хората търсят малки и дори съвсем малки жилища, в които мебелите могат да се трансформират, а обзавеждането е семпло.

Пример за функционален, мобилен дом, който може да се трансформира и в пространство за обществено ползване е и този, проектиран от архитекта Дейвид Мартин. Той спокойно се побира в рамките на преносима с камион кутия. След отключването, и с помощта на сложна механизация, за минути изниква жилище, обзаведено с мебели и дизайн по избор на клиента.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив, Facebook /@mariana.todorova, tenfoldengineering.com

Още от категорията

Дъжд и хладен вятър в деня на българската независимост

В сряда  над страната ще е облачно и дъждовно на много места. С умерен вятър от северозапад захлаждането ще продължи. Минималните температури ще са между 7 и 12°, а максималните – между 16 и 21°. В София градусите ще са от 8 сутринта до 17 през деня...

обновено на 21.09.21 в 18:15

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с Covid-19

Считано от 4 октомври 2021 г., Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщи българското МВнР.  По информация на посолството ни в Лондон властите премахват..

публикувано на 21.09.21 в 15:25

Платформа подпомага в обучението деца със СОП

УНИЦЕФ разработи  първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности (СОП). Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси.  Платформата,..

публикувано на 21.09.21 в 14:20