Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Умните домове“ може да завладеят имотния пазар по-скоро от очакваното

Снимка: архив

Налага ви се да пътувате за седмица-две, но у дома остава домашният любимец, който ваши близки или приятели трябва да хранят всеки ден. 

В това не би имало нищо необичайно, ако наскоро не сте се нанесли в дом от напълно ново поколение. Макар за повечето хора това все още да звучи екзотично, т.нар „умен дом“, в който всичко може да се управлява дистанционно, постепенно ще стане обичайно предложение на имотния пазар. Всеки уред от обзавеждането в него ще може да се свързва с интернет и да бъде управляван от вашия мобилен телефон. 

Така след дълъг работен ден, когато се приберете, домът ви ще бъде достатъчно охладен или затоплен, подът ще е изчистен, а продуктите, които са изчерпани, ще ви очакват пред вратата, тъй като хладилникът ви разполага с функционалността да ги поръча вместо вас. В интервю за БНР футурологът Мариана Тодорова прогнозира, че подобен сценарий може да се осъществи по-скоро от очакваното:

Мариана Тодорова
„Би могло да се случи до 10 години, защото технологията не е сложна, вече е налична и няма да е скъпа. Говорим да бъде внедрена глобално, тъй като на ниво технологичен напредък, феномените се осъществяват именно така. Колкото и късно да идват в страните, които не са толкова добре развити, закъснението не е толкова голямо.“

Архитектурата и материалите, от които са направени жилищата на бъдещето, също ще се променят, убедена е футуроложката:

„Вероятно тези домове ще бъдат снабдени с все повече фотоволтаични панели, които ще удовлетворяват нуждите от електричество, или пък ще закупуват електричество на по-ниски цени от други сгради или обекти, които го произвеждат. Фасадите ще бъдат направени на базата на 3D и 4D принтирането, което значи, че ще могат да променят своите характеристики. Лятото ще са в светъл цвят, за да не събират топлина, а зимата в тъмен, за да я акумулират. Така имотът ще се управлява ефективно и ще спестява доста ресурси.“


Постепенно се променят типът и изискванията, които купувачите имат към жилищата, които наемат или закупуват. Все по-често, засега основно в азиатските страни, хората търсят малки и дори съвсем малки жилища, в които мебелите могат да се трансформират, а обзавеждането е семпло.

Пример за функционален, мобилен дом, който може да се трансформира и в пространство за обществено ползване е и този, проектиран от архитекта Дейвид Мартин. Той спокойно се побира в рамките на преносима с камион кутия. След отключването, и с помощта на сложна механизация, за минути изниква жилище, обзаведено с мебели и дизайн по избор на клиента.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив, Facebook /@mariana.todorova, tenfoldengineering.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00