Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През последната седмица, намаляването на обхвата на пандемията в някои държави и настъплението на новия щам „Делта” в други, се отрази върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията:

Великобритания облекчи ограниченията за пристигащите от ЕС и от САЩ. От 4 часа сутринта на 2 август гражданите, пристигащи от тези държави, ще могат да пътуват до Англия, Шотландия и Уелс, без да се налага карантина. НО условието е те да са били напълно ваксинирани и да могат да го докажат с валиден документ. Промените ще се прилагат за напълно ваксинирани лица, като ваксините трябва да са одобрени от FDA (Асоциация по храните и лекарствата) и от EMA (Европейска агенция по лекарствата), съобщава Ройтерс. Новото правило не важи за Франция.

Остава в сила изискването към пристигащите да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен преди тяхното отпътуване за Обединеното Кралство. На втория ден след пристигането им в страната, лицата трябва отново да се тестват.

Кипър облекчи финансово чуждестранните туристи, като намали наполовина стойността на PCR тестовете, които те трябва да направят при пристигането си на острова. Така, тестът на летище Ларнака вече струва 15 евро вместо 30 евро. На летище Пафос пристигащите ще заплащат 19 евро за теста вместо досегашните 32 евро.

Гърция облекчи процедурата на издаване на QR код и на въпросника PLF. Кодът може да бъде получен веднага след изпращане на въпросника PLF, който туристите попълват преди пътуването. Самият въпросник вече може да бъде попълнен не само през деня преди пътуването, но и на летището, от което летят на почивка, съобщи службата на гражданската авиация на Гърция.

Междувременно стана ясно, че гръцките острови в южната част на Егейско море вече са в тъмночервената зона за риска от заразяване с Covid-19. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията не препоръчва пътуване към тях, освен по наложителни причини. Групата от 13 гръцки острова включва най-популярните дестинации за чуждестранните туристи – Миконос, Санторини и Родос, които привличат милиони посетители всяко лято.

Канада е готова да отвори вратите си за несъществени пътувания презавгуст, за първи път от март 2020 г., съобщава Bloomberg. Страната възнамерява да отвори границите си за граждани от САЩ , считано от 9 август. Ако и след тази дата тенденцията на ускорената ваксинация на населението и постепенното намаляване на броя на новите случаи на коронавирус се запази, Канада ще бъде готова да допусне граждани и от други държави от 7 септември. Условието е - те да представят сертификат, че са напълно ваксинирани.

Пътуващите за Канада също ще трябва да представят отрицателен резултат от  PCR тест, направен в рамките на 72 часа след заминаването им, без значение дали са ваксинирани или не. Гражданите следва да предоставят своите доказателства за ваксинация, резултати от тестове и информация за контакт чрез мобилното приложение ArriveCAN, уеб-базиран формуляр или формуляр на хартиен носител, в рамките на три дни след заминаването. Някои лица могат да бъдат избрани на случаен принцип за проверка на границата за оценка на техния потенциален риск за общественото здраве.

Съставил : Венета Николова

Още от категорията

Министърът на външните работи Светлан Стоев  (вдясно) и Адриано Ситнилски.

Адриано Ситнилски бе награден за помощта си при евакуацията на българи и афганистанци от Афганистан

Министърът на външните работи Светлан Стоев награди нашия сънародник Адриано Ситнилски със Златен почетен знак на МВнР за всеотдайната му дейност по евакуиране на гражданите на Република България от Афганистан и за съдействието му при извеждане от..

публикувано на 27.09.21 в 18:35

По-хладно и дъждовно време

През нощта над цялата страна ще се заоблачи, на места главно в Западна България ще превали. Минималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса. Утре облачността ще значителна и на много места в Западна и Централна България ще превалява дъжд...

публикувано на 27.09.21 в 17:35

Есента в България идва с аромат на печени чушки и внимание към лютеницата

В една популярна българска песен се пее, че лятото вече е „само наужким”, щом замирише на печени чушки. Първите есенни седмици са време на усилена работа, особено за българите, които сами отглеждат зеленчуци и плодове в дворовете си. След..

публикувано на 27.09.21 в 14:35