Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Докога ще продължат жегите в България?

Все още сме в началото на горещата вълна, висока е опасността от пожари

Снимка: БГНЕС-архив

Първата седмица на август започна с червен код за опасно високи температури в 9 области на Северна и Южна България.В района на Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол се очакват максимални температури над 41°C.В останалата част от страната е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38 и 41 градуса.

Горещата вълна, на която сме свидетели в България ще продължи през цялата първа августовска седмица, с кратък отдих във вторник, 3 август- прогнозира в интервю за БНР- „Хр. Ботев“ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Мариана Попова.

„Има вероятност към четвъртък-петък температурите да са дори още по-високи. Градусите, които очакваме, са близки до рекордите, дали ще реализираме рекорди – отсега не бих могла да кажа.През последните две-три години не сме имали такива температури. Дори рядко достигахме до 40 градуса. Ако се върнем в годините назад, 2015-а е последната година с такива високи температури и с продължителни вълни. Преди това 2012г., а още по-преди – 2007г. е имало такива температури. Така че това не е нещо необичайно, случва се, макар и не всяка година."

Августовските жеги като че ли се понасят по-лесно край морския бряг. Любителите на планината също ще бъдат възнаградени със стабилно време и прохлада, поне в тъмната част от денонощието.

"Времето ще е много подходящо за море. Температурите ще са малко по-ниски, но заради влажността и там ще се усеща голямата жега, но пък е хубаво да има човек къде да се разхлажда, – обясни синоптичката.– В планините през август също ще има хубаво, относително стабилно време, подходящо за туризъм. Възможни са краткотрайни валежи, но вероятността за гръмотевични бури и интензивни валежи в първата половина на август е малка.“

Екстремните горещини благоприятстват и възникването на горски пожари, затова всички трябва да сме особено внимателни:


"Обилните дъждове през юни доведоха до избуяване на висока растителност. Когато тази растителност не се обработва и изсъхне, една искра е достатъчна да доведе до възникването на пожар. Основната причина за възникване на горските пожари е небрежност, затова апелирам към гражданите да внимават къде си изхвърлят угарките от цигари, а къмпингуващите да избягват паленето на огън в тревисти райони и горски площи", каза пред БНР-Варна комисар Тихомир Тотев, началник на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението в морската ни столица. По думите му варненската пожарна е технически подготвена при евентуално възникване на горски пожари:

"Хубаво е да знаят гражданите, че всяка районна пожарна служба разполага с по една високопроходима машина за ликвидиране на горски пожари. Поддържаме и щатен резерв от по-стари машини, които въпреки че са морално остарели, също вършат добра работа".

Съставил: Елена Каркаланова /по интервюта на БНР- “Хр.Ботев“ и БНР-Варна/

Още от категорията

Томбола с награди за ваксинираните

Здравното министерство ще организира томбола за имунизирани срещу коронавирус, съобщи пред Нова тв служебният министър на туризма Стела Балтова. “Като се ваксинираш, може да получиш награда – например таблет или часовник”, поясни тя. В момента не се..

публикувано на 19.09.21 в 14:42

Запазва се процентът на положителните проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 951 случаи на коронавирус от направените 12 448 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 7,6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 184, в Бургас – 109 и..

публикувано на 19.09.21 в 09:00

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за сигурност

Софтуерът за преброяване на населението не е минал през удостоверяване на мрежовата и информационната сигурност, съобщи Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване Националният..

публикувано на 18.09.21 в 11:48